Vragen werkervaringsplekken
Vragen werkervaringsplekken
Schriftelijke vragen over werkervaringsplekken en vergoeding hiervoor.
Eind september meldde het stadsdeel op noord.amsterdam.nl dat mensen die werk zoeken een werkervaringsplaats kunnen krijgen, onder meer als technisch medewerker op de NDSM-werf. Het bericht is inmiddels verdwenen van de website. Op vragen aan de ambtelijke organisatie of het om echt werk gaat en of deelnemers een vergoeding krijgen voor het werk dat zij verrichten op een werkervaringsplek, ontvingen wij het volgende (door het dagelijks bestuur goedgekeurde) antwoord:
De genoemde functies zijn inderdaad serieuze werkplekken. Het werk wat gedaan wordt is 'echt' en geen simulatie. De vakvaardigheden die de deelnemers leren, hebben ze nodig in hun toekomstige reguliere baan. De functies zijn geschikt voor klanten van de Dienst Werk en Inkomen (DWI) en Niet Uitkerings Gerechtigden (NUGgers). Bewoners uit Noord hebben voorrang op deze functies. De klanten van DWI krijgen een stagevergoeding die dezelfde hoogte heeft als de wet werk en bijstand uitkering. De niet uitkeringsgerechtigden krijgen helaas geen vergoeding. Deze vergoeding was er voorheen wel maar is wegbezuinigd bij DWI.
De samenwerkingspartner van het stadsdeel in deze werkervaringsprojecten is Stichting de Herstelling. Deze stichting is een onderdeel van het re-integratiebedrijf van de Dienst Werk en Inkomen. We willen de deelnemers, die goed functioneren, allemaal uitplaatsen naar een reguliere baan. Hier wordt extra aandacht aan besteed. Er zijn, na vier maanden, al twee deelnemers positief uitgestroomd uit het beveiligingstraject en deze werken nu in een reguliere baan bij Trigion (beveiligingsbedrijf).
Naar aanleiding van dit antwoord heeft de SP-fractie de volgende vragen:
1. Hoe veel mensen werken op dit moment op genoemde werkervaringsplekken in Amsterdam-Noord?
2. Uit de beantwoording blijkt dat twee mensen met succes zijn uitgestroomd uit dit traject. Hoe veel mensen zijn zonder succes uitgestroomd uit dit traject?
3. Hoe lang duurt een traject op deze werkervaringsplaatsen en worden in deze trajecten erkende leermeesters ingezet?
4. Als klanten van DWI een stagevergoeding krijgen die dezelfde hoogte heeft als de wet werk en bijstand uitkering, betekent dat dan dat zij feitelijk geen beloning krijgen voor het werk dat zij doen, omdat zij een bijstandsuitkering krijgen?
5. Is het technisch mogelijk voor het stadsdeel om de mensen op deze werkervaringsplekken in Amsterdam-Noord een extra vergoeding uit het stadsdeelbudget te geven voor het werk dat zij verzetten?
6. Is het dagelijks bestuur met de SP van mening dat als deze mensen echt werk doen zonder daarvoor betaald te worden, er hier dus gratis arbeid wordt georganiseerd, waarmee het minimumloon en de cao worden ontdoken?
7. Mensen met een bijstandsuitkering mogen van de belastingdienst tot 150 euro per maand bijverdienen zonder dat zij worden gekort op hun uitkering. Is het dagelijks bestuur met de SP van mening dat mensen die werk verrichten voor Amsterdam-Noord op zn minst ook dit minimum zouden moeten bijverdienen?
8. Waarom is het bericht met de oproep voor werkzoekenden zich te melden voor de genoemde werkervaringsplekken verdwenen van de stadsdeelwebsite?
Met vriendelijke groet,
Daniël Peters