h

SP doet mee met nieuwe deelraden

16 juli 2013

SP doet mee met nieuwe deelraden

De SP heeft besloten om in maart 2014 deel te nemen aan de deelraadsverkiezingen. De partij is niet enthousiast over het nieuwe stelsel dat nu is opgetuigd voor de stadsdelen maar wil er graag voor zorgen dat in het nieuwe stelsel de stem van de bewoners goed gehoord zal worden. Afdelingsvoorzitter Paula van Dijnen: "De afgelopen jaren heeft de SP laten zien veel te kunnen betekenen voor de Amsterdammers in verschillende deelraden. We gaan meedoen aan de verkiezingen in de stadsdelen waar we die kwaliteit weer kunnen leveren. Meedoen is geen doel, opkomen voor de Amsterdammers wel."

De regering heeft besloten het stadsdeelstelsel dat Amsterdam momenteel kent af te schaffen. Het huidige stelsel heeft de kloof tussen Amsterdammers en politiek niet bepaald gedicht volgens de SP. Van Dijnen: "We verwachten dat het voor de kleinere bestuurscommissies die de stadsdeelraden zullen vervangen niet makkelijk zal zijn om de invloed van bewoners op hun omgeving te vergroten. Maar we willen het zeker gaan proberen."

Wel laat de voorzitter weten dat het niet zeker is dat de SP in alle stadsdelen een lijst kandidaten zal hebben. De partij wil wel echt wat kunnen betekenen en kan dat niet zonder actieve achterban die weet wat er leeft in de buurten. Van Dijnen: "Alleen op die manier kan je er voor zorgen dat er echt wat bereikt kan worden in de deelraden en niet het vergaderen het doel wordt."

De SP heeft in de stadsdelen in de afgelopen jaren aardig wat weten te bereiken. Van Dijnen: "Zo hebben we in veel buurten met succes gestreden voor behoud van sociale huurwoningen, hebben we de overlast door illegale hotels aan de kaak gesteld en het verzet tegen onnodige en dure parkeergarages versterkt. SP'ers weten van aanpakken en met die houding kunnen we de Amsterdammers in het nieuwe stelsel een stem geven. Of dat nu in de bestuurscommissie, gemeenteraad of een actiecomit is."

U bent hier