Aan Minister Plasterk, de nieuwe minister Wonen (opinie)
Aan Minister Plasterk, de nieuwe minister Wonen (opinie)
Hopelijk laat u uw hart wél spreken. U bent tenslotte een Amsterdammer. U kent de stad. U hoeft de erfenis van marktdenker Blok niet te accepteren.
Deze open brief verscheen 7 februari op Joop.nl
Aan minister Plasterk,Vorige week werd u de nieuwe minister voor wonen. Het kabinet en in het bijzonder uw voorganger VVD-minister Blok heeft veel ellende veroorzaakt. Frontaal werd de aanval ingezet op de betaalbaarheid van het wonen in onze stad. We hebben daarom vaak geprobeerd de Haagse PvdA wakker te schudden. Dat is helaas mislukt. Blok werd geen strobreed in de weg gelegd. Hopelijk laat u uw hart wél spreken. U bent tenslotte een Amsterdammer. U kent de stad. U hoeft de erfenis van marktdenker Blok niet te accepteren. Het belang van de huurders is tenslotte groter dan het Haagse coalitiebelang. En u heeft de tijd: het duurt nog wel even voordat er een nieuwe regering zit. Daarom leek het me goed u alvast in te werken op een paar belangrijke Amsterdamse woondossiers.
Allereerst is er de belasting van Blok. Uw ambtenaren kennen het als de ‘verhuurdersheffing’. Minister Blok pinde elk jaar bijna 2 miljard extra belasting bij verhuurders van sociale huurwoningen. Amsterdam is bij die belasting extra de sigaar. De hoogte van de belasting is namelijk gebaseerd op de waarde van de huurwoningen. Met de huidige gekte op de Amsterdamse woningmarkt gaat dat hard. Om de rekening te betalen verhogen de verhuurders de huurprijs of ze verkopen betaalbare woningen. We hebben daar in Amsterdam een dam tegen gebouwd, maar hulp uit den Haag is welkom. Omdat we koesteren dat in onze stad iedereen overal betaalbaar moet kunnen wonen, ongeacht de dikte van de portemonnee. U kunt het tij nog keren. Als u deze belasting omzet in een investeringsplicht, kunnen de opbrengsten ten goede komen aan de bouw van betaalbare woningen of het verlagen van de huur. Een Amsterdamse uitzondering op die belasting zou een mooi begin zijn, net zoals geldt in een deel van Rotterdam.
Maar er is meer. Minister Blok heeft de huurprijzen van veel woningen vogelvrij gemaakt. U kunt er voor kiezen om de betaalbaarheid van de huren weer centraal te stellen. Minder markt en dus meer bescherming van huurders. Zo voorkomen we dat commerciële verhuurders profiteren van huidige huizengekte. De huurders worden daar namelijk de dupe van. Laten we het beschermende puntenstelsel uitbreiden. Dat zet een rem op woekerprijzen, omdat nu te vaak geldt ‘wat de gek er voor geeft’.
Als derde kunt u een definitief einde maken aan het onzalige plan van de zogenaamde Blokhokken. Want terwijl er in Amsterdam bouwrecords worden gevestigd, wilde minister Blok af van de puntentelling voor kleine nieuwbouwhuizen. Zo krijg je Blokhokken: een studio van 25 vierkante meter kost dan zomaar 1000 euro. Dat is vooral een bonus voor de vastgoedbelegger. Er wordt geen huis extra door gebouwd. Gelukkig kan Amsterdam er al zelf voor zorgen dat 5200 van de 6000 nieuw te bouwen kleine huurwoningen betaalbaar blijven. Maar voor die laatste 800 hebben we uw hulp nodig, die zijn met gemeentelijke regels niet meer te redden.
Tenslotte kunt u de regulering van de vakantieverhuur aanpakken. Dat is door Blok ernstig verwaarloosd. Zeven maanden geleden al nam de Tweede Kamer een SP- voorstel aan voor een meldplicht voor vakantieverhuur. Zo’n meldplicht maakt het veel makkelijker om in de gaten te houden welk huis aan toeristen wordt verhuurd. Amsterdam heeft veel extra handhavers in dienst en maakte vergaande afspraken met Airbnb. Maar de volgende stap kan komen van u. Met een meldplicht bestrijden we illegale hotels. Huizen zijn tenslotte om in te wonen.
U ziet het, u kunt heel veel goed werk doen voor uw stadgenoten. De Amsterdammers wensen u dan ook veel moed en wijsheid toe.
Erik Flentge
Raadslid SP Amsterdam
- Zie ook:
- Nieuws