h

Alleen de SP staat pal voor sociale huurwoningen in verhit debat Staatsliedenbuurt

6 februari 2006

Alleen de SP staat pal voor sociale huurwoningen in verhit debat Staatsliedenbuurt

Bewoners bepalen de onderwerpen in de door Buurt&Westerpark georganiseerde politieke caf's en dus gaat dit debat vooral over wonen. Vanaf de barkrukken in Buurtwerkplaatsen reageren de heren van de verschillende partijen op een reactie uit het publiek: Een dame, die toevallig ook op de PvdA-lijst staat, wil graag een grotere woning in het stadsdeel, maar kan die moeilijk vinden.

Alle partijen, op de SP na, hebben ernstig met haar te doen. De 'groterwoningwens binnen het stadsdeel' is daarmee voor alle partijen, behalve de SP, het belangrijkste probleem op het gebied van wonen in Westerpark. Dit ondanks de vele nieuwe woningen die er toch in de afgelopen jaren in Westerpark gebouwd zijn en de vele woningen die er zijn samengevoegd, duur gerenoveerd en/of verkocht. Ondanks de huisuitzettingen, die met lichte en zware dwang zijn uitgevoerd om de samenvoegingen en dure renovaties erdoor te drukken. Ondanks het feit dat de woningen op de vlakte van Bartelsma er nog lang niet staan en dat beloofd was, dat mensen die hun woning uit moesten, daar een nieuwe woning zouden kunnen krijgen. Het voorbeeld dat Harm-Jan Kamstra (SP) aanhaalt van een oudere vrouw die naar een ander stadsdeel moest verhuizen, kan van de PvdA rekenen op een sarcastisch 'h'. Dat de huur van deze vrouw bijna verdubbelde en zij weg moest uit haar bekende buurt kan de PvdA blijkbaar worst wezen. De stadsdeelbestuurders staan niet even dicht bij elke burger. En ook Buurt&Westerpark verwijt de SP een 'dogmatisch' standpunt in te nemen (heel origineel) en schuift comfortabel aan tegen de grotere partijen. De SP heeft niets tegen het bouwen van grotere, betaalbare woningen voor de middenklasse in het stadsdeel. Maar wij stellen als enige partij in het debat de keiharde eis dat dit niet ten koste mag gaan van de kernvoorraad van sociale huurwoningen en van de bewoners die door de woningbouwbedrijven als een financieel risico worden gezien.

U bent hier