h

Werkbezoek Fietsersbond Amsterdam

20 februari 2006

Werkbezoek Fietsersbond Amsterdam

In aanloop naar de verkiezingen gaat Marnix Bruggeman, lijsttrekker SP Centrum met een aankomend SP raadslid op werkbezoek bij diverse instellingen in het centrum.

20 febr. was hij met Joop Lahaise, nr 4 voor SP Centrum op bezoek bij de Fietsersbond Amsterdam. Zij trotseerden samen met Jan Pieter Nepveu, Marjolein de Lange en Natascha van Bennekom de kou en bekeken de stad door fietsersogen. Josina Ozinga maakte een uitvoerig verslag, waarvan hieronder een samenvatting.

De fiets is ht ideale vervoermiddel in de stad; snel, schoon en veilig. Goede fietsvoorzieningen zijn belangrijk, de fietsers ondervonden veel knelpunten langs de route:
- Het wegdek van de Hoogtekadijk is ronduit slecht.
- Bij de Oranje Nassaukazerne is de fietsroute geblokkeerd door hekjes, die spelende kinderen scheiden van fietsers. Oplossing: een fietspad langs het speelveld.
- Op de Plantage Middenlaan vormen de wortels van de bomen hinderlijke obstakels.
- Op het Mr. Visserplein bevindt zich een zogenaamde ‘blackspot’, waar veel ongelukken gebeuren. Er moeten maatregelen getroffen worden om auto's, die v.v. van noord naar zuid moeten, de Ring te laten nemen.
- De Oude en Nieuwe Hoogstraat worden in het kader van een EZ subsidie gehergeprofileerd. In het voorgestelde profiel wordt het fietspad smaller en komen er stoepranden. Dit is geen goede oplossing voor fietsers.
- De bestrating van de Dam is verschrikkelijk slecht.
- De stalling op het Beursplein, die door ex-gedetineerden werd gerund is onlangs gesloten.
- De 'Rode loper' die vanaf het Centraal Station via Dam en Muntplein naar het Weteringcircuit gaat lopen is een verbetering. De fietsersbond ziet liever praktisch strak asfalt in plaats mooie losse stenen.
- De fietsenstalling bij bioscoop Path de Munt is aan heel weinigen bekend. Op een enkele verdwaalde fiets na, staat ie leeg. Het is er vies en het stinkt en onveilig.
- De Vijzelstraat is naast de Rozengracht en de Stadhouderskade een van de gevaarlijkste straten voor fietsers. Een goede wegmarkering zou al een verbetering zijn.
- De fietsenstalling naast Paradiso wordt veel gebruikt door leerlingen en medewerkers van het Barleus Gymnasium. Met een zware fiets of kinderzitjes kom je via het fietsricheltje langs de trap nauwelijks in de stalling. De bel voor hulp is niet goed zichtbaar. In de stalling is een fietsenmaker.
- De volgende buurtstalling in de Jordaan wordt gerund door de eigenaar van een fietsverhuurbedrijf. Dit soort voorzieningen zijn nuttig maar verdwijnen helaas steeds meer.
Het was een interessante fietstocht, en gelukkig kunnen we allemaal met tien, niet bevroren, tenen onze eigen weg vervolgen. Op de fiets natuurlijk!

U bent hier