h

Schriftelijke vragen WRA Downsyndroom

24 maart 2006

Schriftelijke vragen WRA Downsyndroom

In het Parool van vandaag staat dat Amsterdammers met het Downsyndroom tegenwoordig noodgedwongen achter de geraniums bivakkeren. De reden zou zijn dat de WRA (Werkplaats Regio Amsterdam), die oorspronkelijk is opgezet voor mensen met een handicap, tegenwoordig met commerciële markten moet werken.

De werknemers van de WRA moeten dus productie draaien, concurreren, en niet alle mensen met een handicap kunnen dat aan. Om die reden worden op dit moment van de 3000 werkplaatsbanen nog maar 10 ingevuld door mensen met het Downsyndroom.
In het kader van artikel 17 van het Reglement van Orde willen wij u de volgende vragen voorleggen.

1. Klopt dit bericht?
2. Zo nee, hoe zit het dan?
3. Zo ja, de woordvoerder van de WRA zegt dat concurrentie de reden is. Hij zegt ook dat de subsidie omhoog moet wil je het concurrentieprincipe omzeilen en mensen met een Downsyndroom aan het werk helpen. Heeft de woordvoerder volgens u gelijk en moet er overheidsgeld bij?
4. Als het antwoord op vraag 3 ja is, gaat u er voor zorgen dat er geld bij komt?
5. Als het antwoord op vraag 4 nee is, waarom niet?
6. De WRA heeft rondom de eeuwwisseling haar doelstelling veranderd, die is nu 'mensontwikkeling' in de breedste zin. Tegelijkertijd is de taak van de WRA uitgebreid. De WRA telt onder haar clinten niet langer alleen gehandicapten maar ook 'gewone' rentegrerenden. En nog maar zeer onlangs heeft dat ten slotte geresulteerd in het opgaan van NVwerk en Maatwerk (beide algemene rentegratiebureau's met onder andere vele IDers en WIWers onder haar clinten) in Pantar, een (nieuwe) divisie van WRA. Bent u het met mij eens dat deze nieuwe taakstelling feitelijk de basis onder de WRA wegslaat? Immers, er treedt tussen de clinten van de WRA (ongewild en onbewust) oneerlijke concurrentie op waarbij de gehandicapte de dupe is, zoals ook blijkt uit dit artikel. Ons inziens zal u de WRA haar beperkte taak weer terug moeten geven, wil de gehandicapte nog een kans krijgen op een arbeidsplaats. Bent u dat met ons eens?
7. Zo ja, wanneer komt u met een voorstel naar de raad?
8. Zo nee, waarom niet.

Remine Alberts,
Sadet Karabulut
SP-fractie

U bent hier