h

Schriftelijke vragen uitkering GGZ-instellingen

22 maart 2006

Schriftelijke vragen uitkering GGZ-instellingen

GGZ Nederland meldde begin maart dat 14.000 mensen die gedwongen in ggz-instellingen verblijven, hun gemeentelijke uitkering dreigen te verliezen. De reden: er zijn gemeenten die het artikel van de WWB dat bijstandsverlening verbiedt aan degene die rechtens zijn vrijheid is ontnomen (artikel 13, eerste lid, onder a) toepassen op mensen die gedwongen in ggz-instellingen verblijven, waardoor er voor deze groep geen enkel financieel vangnet bestaat.
In het kader van artikel 17 van het Reglement van Orde willen wij u de volgende vragen voorleggen.

1. Gebeurt het bovenstaande ook in Amsterdam? Dat wil zeggen: de gemeente stopt de uitkering van mensen die gedwongen in een ggz-instelling verblijven?
2. Zo ja, kunt u dat uitleggen: vindt u het dan acceptabel dat mensen die gedwongen in een ggz-instelling verblijven geen financieel vangnet kennen, waardoor zij doorlopende vaste lasten zoals de huur en kosten voor gas en elektra en de ziekteverzekering niet meer kunnen betalen, waardoor zij hun woning kunnen verliezen en er ook gezinsleden in de problemen komen?
3. Als het antwoord op vraag 1 ja is: kunt u ook zeggen hoeveel mensen het betreft?
4. Als het antwoord op vraag 2 ja is: hoe wilt u de problemen van onverzekerdheid en het niet kunnen betalen van kosten van vaste lasten voor deze groep oplossen?

Remine Alberts,
Sadet Karabulut
SP-fractie

U bent hier