h

Centrum bedankt!

9 maart 2006

Centrum bedankt!

Het is gelukt! De SP is in Amsterdam-Centrum vanuit het niets op maar liefst vijf zetels gekomen. Hoe kan dat? Natuurlijk hebben we meegelift op de landelijke onvrede over het kabinetsbeleid, en het verzet van de SP daartegen. Maar dat alles verklaart niet waarom Amsterdam-Centrum ons zo'n grote overwinning heeft gegund. Een voor de hand liggende verklaring is dat SP'ers in de binnenstad dit jaar voor het eerst op hun partij in hun eigen stadsdeel konden stemmen. SP Centrum heeft bovendien sterk ingezet op betaalbaar wonen, armoedebestrijding, het uitbreiding van maatschappelijke voorzieningen en het stoppen met prestigeprojecten als het opleuken van het Leidseplein voor 35 miljoen.

SP-stemmers bedankt!

Duidelijk is dat veel binnenstadbewoners de buik vol hebben van de rechts-roze coalitie van PvdA, VVD en D66. De laatste twee hebben glansrijk verloren. De PvdA heeft een beetje gewonnen en staat nog steeds op zeven zetels. Vergeleken met het resultaat van de PvdA in de rest van de stad moet bijna van een afstraffing gesproken worden. We zijn benieuwd hoe PvdA-lijsttrekker Els Iping met dit feit omgaat in de coalitiebesprekingen. Zal zij voorbij durven gaan aan het feit dat de SP met vijf zetels de vierde partij is geworden, dat GroenLinks even groot is als de VVD en dat ook Amsterdam Anders/De Groenen hun twee zetels hebben behouden? Kortom, aan het feit dat Amsterdam-Centrum in meerderheid links heeft gestemd, en duidelijk niet voor voortzetting van de huidige coalitie. We zijn benieuwd. Ondertussen bedanken wij alle inwoners van Amsterdam-Centrum die SP hebben gestemd. Zonder jullie was het natuurlijk nooit gelukt. Dat schept verplichtingen, en dus gaan we ertegenaan, nu ook in het centrum!

Zie ook: www.ikstemsp.nl

U bent hier