h

PvdA in Noord geeft voorkeur aan CDA boven SP

20 maart 2006

PvdA in Noord geeft voorkeur aan CDA boven SP

Ook in Amsterdam Noord mag de SP niet meeregeren. Maandag werd bekend dat de PvdA van stadsdeelvoorzitter Rob Post de voorkeur geeft aan een coalitie met GroenLinks en CDA. De SP vindt dat de PvdA met haar keuze voorbijgaat aan de wens van de kiezers in Noord, die op 7 maart massaal links stemden.

De SP (van 0 naar 4 zetels) en de PvdA (van 8 naar 13 zetels) waren de enige winnaars van de deelraadsverkiezingen in Noord. De SP zag veel heil in een links dagelijks bestuur met de PvdA, dat op de steun van 17 van de 29 deelraadsleden zou kunnen rekenen. Tijdens de coalitieonderhandelingen werd ook duidelijk dat de partijen het op veel punten inhoudelijk eens waren of konden worden.

De onderhandelingen liepen uiteindelijk echter spaak op een gebrek aan vertrouwen in de SP van de kant van de PvdA. De belofte van de SP dat zij zich aan alle afspraken zou houden als de partijen tot overeenstemming zouden komen over een bestuursprogramma, bleek niet voldoende om het wantrouwen van de PvdA weg te nemen. De SP-fractie was te nieuw en onbekend om een coalitie mee aan te gaan, aldus de PvdA.

Groot was dan ook de verbazing bij de SP toen duidelijk werd dat de PvdA naast GroenLinks het CDA als voorlopig coalitiepartner had gekozen. Niet alleen verloor het CDA bij de verkiezingen een zetel, maar ook deze partij komt met een geheel vernieuwde fractie in de deelraad. Stadsdeelvoorzitter Post verbaasde de SP nog verder door te stellen dat het CDA, dat nog niet half zo veel stemmen haalde als de SP in Noord, mede het sociale gezicht van het nieuwe bestuur moet gaan vormen.

Waarom dan niet de SP? ,,Omdat we het avontuur niet aandurven", zei Post SP-fractievoorzitter Daniƫl Peters na op de openbare zitting over de coalitievorming maandagavond. Het is echter zeer de vraag of de SP in de oppositie de PvdA beter zal bevallen dan de SP in een coalitie.

U bent hier