h

SPetterend feest vanwege SPectaculaire zetelwinst

13 maart 2006

SPetterend feest vanwege SPectaculaire zetelwinst

Dinsdag 7 maart werd er overdag nog druk campagne gevoerd, maar ’s avonds werd er gefeest! In de Koningszaal Artis verzamelden zich SP'ers uit Amsterdam en omstreken om samen met Jan Marijnissen en andere partij-bonzen de verkiezingsuitslagen via een groot televisiescherm te volgen.

De spanning was groot, want er stond veel op het spel. Vrijwel alle aanwezigen waren de afgelopen maanden volop in de weer geweest met campagne voeren. Flyeren, posters plakken, ludieke acties op straat, er was van alles gedaan om het vertrouwen van de kiezers te winnen en hen te overtuigen om op de SP te stemmen. En natuurlijk was een groot deel van de aanwezige SP-ers ook de voorgaande 4 jaren actief betrokken geweest bij de (deel)(raads)politiek. Het gonsde dan ook van voorspellingen. Maar dat de overwinning zo groot zou zijn, daar had niemand zich aan durven wagen…

Al toen 10% van de landelijke stemmen geteld was, werd duidelijk dat de buit binnen was en de SP 'loon naar werken' heeft gekregen, zoals Jan Marijnissen het uitdrukte in zijn toespraak. Jan haastte zich dan ook naar het podium om, in aansluiting op Wouter Bos, de overwinning op te eisen. Even later kon ook onze Amsterdamse lijsttrekker Remine Alberts het podium beklimmen, om de uitslag voor de Amsterdamse gemeenteraad kenbaar te maken: van 4 naar 6 zetels, een winst van 50%. Toen kon het feest pas echt losbarsten.

Harm-Jan Kamstra en Fleur Poot, de nummers 1 en 2 op de lijst van SP Westerpark bevonden zich op dat moment nog in het deelraadskantoor in Westerpark, waar als eerste de uitslag van het stadsdeel bekend gemaakt werd. En ook dat was een uitslag om te zoenen: 19,9% van de kiezers in Westerpark heeft een stem op de SP uitgebracht, ruim voldoende voor 3 zetels. Met dit goede nieuws spoedden Harm-Jan en Fleur zich naar Artis, zoals ook vele andere deelraadskandidaten die eerst de uitslagen in het eigen stadsdeel hadden gevolgd. Dit zorgde voor een toeloop van nieuwe uitgelaten feestvierders, die zich in de feestende massa in de Koningszaal kon stortten. Deze stonden inmiddels al te swingen op de muziek van DJ Arda Gerkens, SP-kamerlid met een ongekende collectie vinyl.

De volgende dag moest er weer gewerkt worden. Want, zoals Jan Marijnissen het verwoordde, 'Dat geschonken vertrouwen schept ook verplichtingen. Verplichtingen voor onze raadsleden, wethouders en partijleden. We zijn ons daar gelukkig erg goed van bewust. En ik weet dan ook zeker dat het geschonken vertrouwen niet zal worden beschaamd. Vanavond is het overal in het land feest, maar vanaf morgen is het aan het werk!'

Drie zetels in de raad, dat betekent dat Harm-Jan Kamstra Fleur Poot en Terrence Weijnschenk de komende 4 jaar de SP en alle SP-stemmers kunnen vertegenwoordigen in de raad. De SP gaat het stadsdeel linkser en socialer maken!

U bent hier