h

Schriftelijke vragen gemeentearchief

6 april 2006

Schriftelijke vragen gemeentearchief

In week 14 ontvingen ondergetekenden een envelop van het Gemeentearchief Amsterdam.
De envelop bevatte een uitnodiging van Uitgeverij Mouria voor de presentatie van het boek: "De dood van een onderduiker, Louis van Gasteren en de waarheid" op maandag 10 april in het Gemeentearchief.

De uitnodiging was mede namens het Gemeentearchief maar op titel van en op briefpapier van uitgeverij Mouria.
Ter vergelijking: op 20 april is er een presentatie van het boek: Rembrandt; leven en werk van de grootste schilder aller tijden in het Gemeentearchief. De mailing van de uitnodigingen van deze presentatie is geheel verzorgd door de uitgever van het betreffende boek.

Op grond van art. 17 van het Reglement van Orde van de Gemeenteraad, stellen ondergetekenden, naar aanleiding van het bovenstaande, de volgende vragen aan het College van B & W:

1. Wat zijn de richtlijnen bij het Gemeentearchief voor het beschikbaar stellen van het adressenbestand en het verzenden van uitnodigingen voor commercile ondernemingen? Heeft het Gemeentearchief vaker zijn adressenbestand aan derden ter beschikking gesteld? Is het toegestaan dat gemeentelijke instellingen hun adressenbestand aan derden ter beschikking stellen?
2. Wat zijn de kosten van een dergelijke mailing?
3. Zijn deze kosten of een gedeelte hiervan in rekening gebracht bij de uitgeverij?
4. Zijn er, naast het verzorgen van de mailing voor de uitgeverij, nog andere kosten voor de presentatie gemaakt? Zijn deze kosten in rekening gebracht bij de uitgeverij?
5. Wat zijn de richtlijnen bij het Gemeentearchief voor het beschikbaar stellen van hun locatie voor dergelijke presentaties?
6. Is het College het met de vragensteller eens dat het Gemeentearchief Amsterdam een onafhankelijke en onpartijdig instituut moet zijn?
7. Is het College het met de vragensteller eens dat het Gemeentearchief Amsterdam door deze handelswijze de schijn wekt zich te scharen achter de inhoud van het gepresenteerde boek?
8. Is het College het met de vragensteller eens dat de gevolgde handelswijze van het Gemeentearchief bij deze presentatie onwenselijk is voor de onafhankelijke positie van het Gemeentearchief?
9. Welke maatregelen gaat het College nemen om dit soort belangenverstrengelingen in de toekomst te voorkomen?

De leden van de Gemeenteraad

J.L. Bakker
R. Alberts

U bent hier