h

Alleen Amsterdam kan Schiphol nog behouden

28 juni 2006

Alleen Amsterdam kan Schiphol nog behouden

De gemeente Amsterdam kan de privatisering van Schiphol nog tegenhouden, zelfs nu de Eerste en Tweede Kamer hier met een nipte meerderheid mee in hebben gestemd. Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad en het college zijn echter tegen een privatisering van de luchthaven. Het is nu van belang dat Amsterdam haar rug recht houdt.

Laurens Ivens)

Door de luchthaven te privatiseren zal 49% van de aandelen in handen van private partijen komen. Hierdoor zal niet altijd meer het maatschappelijk belang van de luchthaven centraal staan, maar ook veelal het financieel belang van de aandeelhouders. Voor de economie, het milieu en de leefomgeving kan dit veel negatieve gevolgen hebben. De SP is dan ook tegen deze privatisering.

Wethouder Asscher heeft onlangs in de Eerste Kamer nog aangegeven tegen de privatisering te zijn en zich bereid getoond om aandelen van het Rijk over te nemen. Deze strategie heeft niet tot het gewenste resultaat geleid dat er afgezien zou worden van de privatisering in de Eerste Kamer. Volgens de SP was dit ook te voorspellen en had de wethouder beter kunnen wijzen op de onuitvoerbaarheid van de privatisering indien hij deze zou blokkeren. Dit deed hij echter niet.

Minister Zalm gaf in een reactie al aan dat de miljoenen die de verkoop van Schiphol op zou leveren voor Amsterdam een reden kunnen zijn om toch akkoord te gaan. Aangezien de verkoop van aandelen slechts een eenmalige financiëe meevaller op zou leveren tegenover het verkrijgen van jaarlijks rendement is dit een weinig plausibel verhaal. Waarschijnlijk doelde de minister er bovendien op dat hij wel eens lastig kan doen bij financiëe wensen van de stad als Amsterdam hem niet tegemoet komt nu.

Volgens SP-raadslid Laurens Ivens moet het college nu tonen dat zij haar rug recht kan houden. "Vanuit Den Haag zal grote druk gezet worden, maar zodra het college hierin meegaat is zij volstrekt ongeloofwaardig richting de Amsterdammers. Asscher heeft al aangegeven de regering tegemoet te willen komen door aandelen over te nemen. Dit had hij beter niet kunnen doen, want de regering zal toch nooit een stad eigenaar maken van een nationale luchthaven. Wij zullen Asscher zeker steunen als hij zijn rug recht houdt."

U bent hier