h

Schriftelijke vragen legionella koeltorens

21 juli 2006

Schriftelijke vragen legionella koeltorens

 

1. In het Parool van 17 juli j.l. stond een bericht met de titel: De legionellabesmettingen van vorige week hadden wellicht voorkomen kunnen worden als de controle op de bacterie beter was geweest. In dit artikel doet Leo Bikker, die al dertig jaar werkzaam is in legionellapreventie en bestuurslid is van de Stichting Veteranenziekte, enige uitspraken. Zo pleit hij voor een registratiesysteem voor koeltorens. Wat vindt u van dat idee?
2. Als u het een goed idee vindt, wat gaat u doen opdat het systeem wordt ingevoerd?
3. Bikker zegt tevens dat de GGD de laatste jaren te weinig prioriteit heeft gegeven aan het voorkomen van een legionellauitbraak. 'Volgens Bikker heeft de GGD Amsterdam een paar jaar geleden zelfs een brief aan de stadsdelen gestuurd waarin stond dat legionellapreventie voor lage risicoinstallaties geen prioriteit meer heeft.' Klopt dat?
4. Zo ja, kunt u dat uitleggen?
5. Zo nee, hoe zit het dan?
6. In het artikel staat verder dat de GGD Amsterdam niet verantwoordelijk is voor de controle van koeltorens. Dat moet de Arbeidsinspectie doen. Klopt dat?
7. Zo nee, hoe zit het dan?
8. Zo ja, kunt u de logica daarvan uitleggen, immers arbeidsinspectie onderzoekt op de arbeidsvloer maar in dit geval lopen ook mensen die geen relatie hebben met de arbeidsvloer een risico?
9. In het artikel wordt ook directeur van het laboratorium Bureau de Wit aan het woord gelaten, dat onderzoek doet naar legionella. Volgens directeur Guus van Seeters 'zou met het regelmatig nemen van monsters veel strakker gecontroleerd moeten worden of bedrijven de torens goed onderhouden.' Kunt u zeggen hoe op dit moment de controle en het nemen van monsters verloopt, hoe vaak per jaar wordt er gecontroleerd etc?
10. Vindt u de controle zoals die nu gaat voldoende?
11. Zo ja, kunt u dat uitleggen?
12. Zo nee, zou het een idee zijn om voor het installeren en in gebruik nemen van koeltorens een gebruiksvergunning in te voeren? Veel problemen zouden dan voorkomen kunnen worden, omdat dan niet alleen bekend is waar koeltorens zijn berhaupt maar ook is de eigenaar gebonden het zaakje te onderhouden.
13. Als het antwoord op vraag 12 nee is, kunt u dat uitleggen?

Remine Alberts,
Gemeenteraadslid SP

U bent hier