Schriftelijke vragen buurtwacht
In vier stadsdelen (Zuidoost, Geuzenveld, Noord en Centrum) zijn op dit moment private buurtwachten/-managers werkzaam. De buurtwachten zijn ingehuurd door corporaties en worden betaald door de huurders. Die moeten per maand zo'n 12,50 extra huur betalen.
In het kader van artikel 42 van het Reglement van Orde wil ik u de volgende vragen voorleggen.
1. Bent u op de hoogte van deze ontwikkelingen?
2. Kunt u mij zeggen wat taak en bevoegdheden van de buurtwacht zijn en de kosten?
3. In de berichtgeving over de buurtwacht staat dat zij voor veiligheid en leefbaarheid zorg dragen. Mijns inziens is dat een taak van de politie? Betekent dit dat de overheid faalt?
4. Zo nee, kunt u dat toelichten? Bovendien, de overheid heeft toezicht altijd met opzet buiten de private diensten gehouden. Hier wordt voor onder andere toezicht een private dienst ingehuurd die leeft van het verlenen van deze dienst. Dat wil zeggen: de private partij is er niet mee gebaat als het werk niet meer nodig is. Kortom, het gevaar bestaat dat de private partij zijn eigen werk creert. Kunt u in uw toelichting ook hier op ingaan?
5. Vroeger had elke corporatie huismeesters in dienst, die zo nodig orde op zaken stelden. Die functie is wegbezuinigd door de (meeste) corporaties. Bent u het met mij eens dat corporaties met het inhuren van buurtwachten op kosten van de huurder, feitelijk de huurder laten opdraaien voor het feit dat zij hun eigen taken niet kunnen/willen uitvoeren? (In het VNG-magazine van 18 augustus staat dat veel bestuurders dolblij zijn met deze private dienst omdat het extra kosten en capaciteit genereert. Dat is een feit, maar wel over de rug van de huurder die nl ook al belasting betaalt aan de overheid om o.a. deze taak uit te voeren.)
6. Zo nee, kunt u dat uitleggen?
7. Los van of u vindt dat deze diensten door private partijen gedaan moet worden vindt u het terecht dat de huurders voor de kosten moeten opdraaien?
8. Als het antwoord op vraag 7 nee is, kunt u dat toelichten?
9. Als het antwoord op vraag 7 ja is, bent u bereid ervoor te zorgen (althans uw uiterste best te doen) dat de huurder voortaan deze post op zijn huurrekening niet meer ziet staan?
10. Zo nee, kunt u dat toelichten?
Remine Alberts
Fractievoorzitter SP