h
18 september 2006

Schriftelijke vragen tussenschoolse opvang

In de Volkskrant van afgelopen vrijdag las ik dat basisscholen onvoldoende krachten kunnen vinden voor het overblijfuur. De oorzaak is de nieuwe wet Wet Tussenschoolse Opvang en de scherpere controles door de belastingdienst. In Amsterdam waren vooral bijstandsgerechtigden bij deze opvang betrokken. Die zijn vanwege de controles massaal afgehaakt. 'Een grote groep ervaren mensen valt weg, en we krijgen maar mondjesmaat nieuwe mensen', aldus de manager van Boas (=opvangorganisatie). De scholen hebben commercile bureaus ingehuurd omdat ze de opvang niet zelf kunnen regelen en geen vrijwilligers kunnen vinden. Deze bureaus vragen geld voor hun diensten en dat wordt weer afgewenteld op de ouders. Een gezin met twee kinderen betaalt tegenwoordig ongeveer 650 euro per jaar. Voor veel ouders is dat bedrag veel te hoog.

In het kader van artikel 42 van het Reglement van Orde wil ik u de volgende vragen voorleggen.

? Kent u dit probleem?
? In Frankrijk en Itali zijn jaren geleden al reguliere klasse-assistenten aangesteld, dat zijn professionele krachten. Voor Amsterdam zou dat ook een oplossing kunnen zijn. De bijstandsgerechtigden die vroeger dit werk deden maar afhaakten vanwege de nieuwe wet, zouden een reguliere baan aangeboden kunnen krijgen. Bent u bereid om deze mogelijkheid te onderzoeken?
? Zo nee, waarom niet?
? Een in het artikel geciteerde basisschooldirecteur zegt te vrezen dat straks kinderen hun boterham in het portiek moeten opeten omdat hun ouders de opvang niet kunnen bekostigen. Dat lijkt mij niet wenselijk? Bent u dat met mij eens?
? Zo ja, wat gaat u doen om dit te voorkomen?
? Zo nee, kunt u dat uitleggen?
? Bij een van de genoemde scholen waren vooral veel zogenaamde moeders met hoofddoek actief in de opvang en dat ging prima. Vanwege de nieuwe regels zijn deze vrijwilligers niet langer actief. Bent u het mij eens dat dit een gemiste kans is, gezien het feit dat we integratie in Nederland zo belangrijk vinden?
? Zo nee, kunt u dat uitleggen?

Sadet Karabulut
Gemeenteraadsfractie SP

U bent hier