h
18 oktober 2006

Mondelinge vragen A6-A9

Vorige week heeft het kabinet de knoop doorgehakt over de verbinding tussen Schiphol en Almere. Niet tot vreugde van Amsterdam; verschillende wegen worden verbreed, maar de (gedeeltelijke) ondertunneling van de Gaasperdammerweg gaat niet door. Bewoners van Zuid-Oost zijn hiermee dubbel de klos; er verbetert niet alleen niets aan de huidige situatie, maar door het toenemend autoverkeer krijgen zij juist meer stank- en geluidsoverlast.
Direkt na het bekendworden van het kabinetsstandpunt uitte wethouder Herrema zijn teleurstelling. Naar aanleiding hiervan wil ik u de volgende vragen voorleggen.

1. Het kabinet laat de A6 ? A9 niet doorgaan. Waarvoor dank, niet in de laatste plaats ook aan het College voor haar niet aflatend verzet hiertegen. Maar helaas kiest ze voor het verbreden van wegen, en daarmee voor de auto. De optie Openbaar Vervoer is amper onderzocht. Ik heb het College hier niet over gehoord. Blijkbaar kiest u ook nadrukkelijk voor de auto. Waarom?
2. Denkt het College niet, net als de SP, dat we beter in beweging kunnen blijven door ook het Openbaar Vervoer te stimuleren? Zo ja, hoe denkt het College dat te doen?
3. Het uitbreiden van e wegcapaciteit heeft altijd een verkeersaanzuigende werking, en sowieso wordt er nog steeds een forse toename van het autobezit en ?gebruik voorspeld. Een flink deel van deze auto?s zal Amsterdam binnen willen rijden. Heeft Amsterdam hier nog wel ruimte voor? Waar denkt u dat deze auto?s moeten blijven?
4. Tot nu toe was het Collegestandpunt dat ze af wilde van de Gaasperdammerweg, door deze deels te ondertunnelen en het Rijk ervoor te laten betalen. Ook de SP wil van die Gaasperdammerweg af, maar om nu een deal te sluiten waardoor het autoverkeer toeneemt, dat gaat ons te ver. Volgens de SP werkt het niet als je de problemen eerst vergroot door onder andere de A1 en de A10 te verbreden. Hoe ziet het College dit?
5. Wat gaat u nu doen als het Rijk de ondertunneling niet gaat betalen?
6. Is ze bereid de beurs te trekken en zelf de bevolking van Zuid-Oost in bescherming te nemen?
7. Met de huidige plannen van het Rijk wil men een verkeersinfarct op de A10 en de A1 voorkomen. Maar dat wil niet zeggen dat er elders geen stolsels zijn, zeker niet als je de verkeersaanzuigende werking van verbrede wegen in aanmerking neemt. Waar zullen volgens u de knelpunten zijn wanneer de Rijksplannen doorgaan?
8. Amsterdam wilde de deal maken dat het Rijk de wegen mocht verbreden, en dat Amsterdam de ondertunneling zou binnenhalen. Nu heeft alleen het Rijk haar zin gekregen. Bent u bereid nu van deze deal af te zien en geen medewerking te verlenen aan de plannen van het Rijk?

U bent hier