h

Regering waarschuwt Amsterdam over helikopters

24 oktober 2006

Regering waarschuwt Amsterdam over helikopters

Staatssecretaris Van Geel waarschuwt Amsterdam over de gevolgen voor het milieu en de leefomgeving indien het een helikopterhaven aanlegt. Volgens SP-raadslid Laurens Ivens moeten de wethouders Asscher en Herrema de waarschuwing van Van Geel serieus nemen, omdat in de komende jaren een enorme groei van het helikopterverkeer te verwachten is. "Als er nu geen paal en perk gesteld wordt aan het helikopterverkeer zitten we binnenkort met veel overlast en zal het college hier alleen vanaf kunnen komen door dit af te kopen."

Laurens Ivens)

Helinet overweegt meerdere helikopterhavens in Amsterdam in gebruik te gaan nemen om vaste diensten tussen Nederlandse, Duitse en Belgische steden te gaan verzorgen. Hiervoor vragen ze in verschillende steden vergunningen aan om een helikopterhaven aan te leggen. Op verzoek van SP-Kamerleden Arda Gerkens en Krista van Velzen heeft de regering onderzocht wat de gevolgen van dit verkeer zijn. Uit dit onderzoek van onderzoeksbureau CE blijkt onder andere dat de helikopter 4 keer zo vervuilend is als de auto of trein.

Ivens: "De PvdA-wethouders hebben nu nog de keuze of zij de bevolking willen beschermen of de rijken wil laten vliegen. De geluidsoverlast en uitstoot zullen een bron van ergernis voor de omwonenden van de helikopterhavens worden. Ik reken erop dat het college zich de waarschuwing van Van Geel aantrekt en geen extra helikopterhaven zal toelaten. Wij zullen daar op aandringen."

U bent hier