h

Wethouder Aboutaleb negeert kritiek dak- en thuislozen

11 oktober 2006

Wethouder Aboutaleb negeert kritiek dak- en thuislozen

Wethouder Aboutaleb van Sociale Zaken is vandaag door de commissie Werk & Inkomen op de vingers getikt over zijn onjuiste uitspraken dat dak- en thuislozen massaal zouden frauderen. Vorige week werd duidelijk dat de commissie hierover door de wethouder onjuist was genformeerd. De SP ging verder in haar kritiek dan de andere partijen en eiste naast excuses van de wethouder zijn uitspraken over creatief frauderende daklozen terug te nemen en de daklozen voor de geleden schade te compenseren. De wethouder sloeg deze kritiek in de wind.

Sadet Karabulut)

Met een schamel sorry verontschuldigde de wethouder zich voor het feit dat hij twee kolommen met cijfers had verwisseld waardoor het beeld is ontstaan van de massaal frauderende dak- en thuisloze. Een direct excuus aan de massaal aanwezige dak- en thuislozen bleef achterwege. Karabulut: "Als het de wethouder echt menens was geweest, had hij zijn woorden teruggenomen en zich bereid getoond de daklozen te compenseren voor de materile en immaterile schade die zij hebben geleden."

Een van de daklozen vertelde de commissie dat zei nu dubbel worden gestraft: enerzijds doordat zij zijn afgeschilderd als fraudeur en anderzijds omdat zij al jaren wachten op een dak boven het hoofd. Karabulut: "De vraag die zich opdringt is of we te maken hebben met een wethouder Sociale Zaken met oog voor de menselijke maat en Amsterdamse realiteit of slechts met een spreadsheetwethouder die zichzelf verslikt in cijfers en daarmee de realiteit en menselijke maat uit het oog verliest. Het gaat nota bene om de meest kwetsbare groepen in de stad. In plaats van de aangerichte schade te herstellen, blijft hij zich verschuilen achter cijfers."

Ook op vragen van de SP en VVD wat de wethouder gaat doen om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen weigerde de wethouder in te gaan. Een etentje voor de daklozen organiseren zoals Groen Links voorstelde wil de wethouder combineren met het jaarlijks kerstdiner dat door het Rode Kruis wordt georganiseerd.

U bent hier