h

Stemcomputers

2 november 2006

Stemcomputers

Stemcomputers

Amsterdam, 19 oktober 2006.

Vanaf het moment dat stemmachines en -computers hun intrede hebben gedaan bij verkiezingen in Nederland bestaan signalen over de oncontroleerbaarheid en mogelijke onbetrouwbaarheid van het stemproces. Amsterdam is als een van de laatste gemeenten overgegaan op het stemmen met stemcomputers (NewVote van Sdu uitgevers). Mede naar aanleiding van bevindingen van de stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet zijn vragen aan burgemeester en wethouders gesteld.

In aanvulling hierop stelt ondergetekende op grond van art. 17 van het Reglement van Orde van de Gemeenteraad, naar aanleiding van het bovenstaande, de volgende vragen aan het College van B&W.

1. Is het correct dat de stemcomputers die in Amsterdam gebruikt worden niet in eigendom zijn van de gemeente, maar gehuurd worden van Sdu? Kunt u uw antwoord toelichten?
2. Heeft dit consequenties voor de bereidheid van de gemeente en de mogelijkheid om onze stemcomputers voor 22 november a.s. nader op betrouwbaarheid te controleren? Zo nee, kunt u (globaal) aangeven wanneer en op welke wijze de controle plaats gaat vinden? Zo ja, wat zijn de gevolgen hiervan en wat gaat u hieraan doen?
3. In hoeverre gaat de gemeente nog over de onafhankelijkheid bij verkiezingen indien het niet eens de stemcomputers kan controleren? Kunt u uw antwoord toelichten?
4. Bent u op de hoogte van het recente standpunt van de stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet over de betrouwbaarheid van NewVote van Sdu uitgevers? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is uw standpunt hierover?
5. Bent u alsnog bereid een stemcomputer beschikbaar te stellen om te laten onderzoeken op fraudegevoeligheid?
6. Kunt u deze vragen met spoed beantwoorden aangezien de verkiezingen voor de Tweede Kamer naderen?

Het lid van de gemeenteraad,

L.G.F. Ivens.

U bent hier