h

Sport een luxe?!

10 december 2006

Sport een luxe?!

Met deze leuze hield kerngroep Centrum samen met bewoners van de Jordaan en oud sporters van voormalige sporthal de Stokerij een sportieve actie. Tijdens de opening van het nieuwe Marnix-complex kregen zij onder toeziend oog van genodigden en een flinke politiemacht een gratis openbare sportles.

Ondanks enorm protest moesten de sporters van de Stokerij een paar jaar geleden weg uit hun sportzaal in de Jordaan. Zij kregen van stadsdeel centrum de verzekering dat ze op dezelfde voorwaarden konden terugkeren in het nieuwe sportcomplex 't Marnix. Ondanks een uitspraak van de deelraad dat de portefeuillehouder Wil Codrington deze afspraak na moet komen, is dit niet gebeurd.

Het nieuwe Marnix is erg luxueus geworden en daar zijn de prijzen ook naar: 360 Euro per jaar is het goedkoopste tarief (met de mogelijkheid van gespreide betaling 29,50 euro per maand.) Dit is wel iets anders dan de 3 gulden of later 2 euro per keer die in de Stokerij betaald werd. Dit kwam neer op 60,00 tot 80,00 euro per jaar. Ook de andere locatie in het centrum, waar nu nog goedkoop en laagdrempelig gesport kan worden, (sporthal Oostenburg in de Oostelijke Binnenstad) wordt steeds duurder.

De sportles werd buiten in de regen gehouden terwijl de genodigden binnenstroomden en een drankje en hapje nuttigden. Bewaking en politie hielden de actie angstvallig in de gaten. Het spandoek "Sport een luxe?!" werd in beslag genomen en toen tijdens de sportles de tomaten uit de tas kwamen, stroomde de politie toe. De tomaten werden gebruikt als alternatief voor dure haltertjes, (tomatenfitness) en waren niet bedoeld om mee te gooien.

Met deze actie is de genodigden, waaronder veel raadsleden, duidelijk gemaakt dat sporten juist k voor mensen met een kleine beurs toegankelijk moet blijven.

U bent hier