h

Niet knippen in de strekdam bij IJburg!

28 februari 2007

Niet knippen in de strekdam bij IJburg!

Aanstaande zondag 4 maart voert de SP-afdeling Zeeburg actie tegen het opknippen van de strekdam bij IJburg in twee delen.

B&W van Amsterdam hebben besloten de strekdam, die bij veel wandelaars bekend is als een uniek stukje Amsterdam, in twee delen op te knippen. De 200 meter dam moet wijken voor een vrije doorgang voor de beroepsvaart en vooral de pleziervaart uit de toekomstige jachthaven op IJburg. Voor de wandelaars blijft nog maar 1200 meter dam over. Op het tweede, ontoegankelijke, deel van de dam wil de gemeente een nieuw “natuureiland” aanleggen ter compensatie voor de aanleg van IJburg.

De SP heeft onder meer de volgende bezwaren tegen de sloop van 200 meter strekdam:

• een bijzondere wandeling in een wild gebied is niet meer mogelijk;
• er is geen onderzoek gedaan naar de gevolgen voor het IJmeer: door de opening in de strekdam zal meer stroming ontstaan, waardoor de mosselen, die als voedsel dienen voor de vogels in het IJmeer, mogelijk verdwijnen;
• de stroming die ontstaat kan gevaar meebrengen voor de pleziervaart.

De actie begint zondag om 13.00 uur bij het begin van de strekdam (de locatie waar voorheen restaurant Kaap Kot gevestigd was).

Onderdeel van de actie is een wandeling over de strekdam, waarbij halverwege een hapje en drankje voor de wandelaars klaarstaan.

Mark van Dongen, fractievoorzitter van de SP in Zeeburg zal aangeven waarom de SP tegen het opknippen van de strekdam is.

Freelancejournalist Herman Vuijsje gaat in op de cultuurhistorische waarde van de strekdam voor heel Amsterdam.

Een bioloog geeft een rondleiding over de natuurwaarde van de strekdam.

Meer informatie:
Mark van Dongen, tel. 665 7062
Jeroen Zonneveld: 06 29 557 681

Routebeschrijving:
Openbaar vervoer:
-tram 26 volgen vanaf Centraal Station tot na de Piet Heintunnel, halte Zuiderzeeweg
(per tram kunnen maximaal 2 fietsen mee)
-bus 37 volgen tot halte Zuiderzeeweg
Lopen richting tankstation Kriterion (voorzichtig met oversteken), na Kriterion linksaf slaan en de weg volgen via onderdoor de Ringweg. Blijven doorlopen tot het doel bereikt is.
Totale wandelduur ca. 20 minuten.
Fiets:
Na Amsterdamse brug (waar bus 37 ook overheen rijdt) bij de stoplichten op het Zeeburgereiland rechtsaf. IJdoornlaan volgen, na rioolwaterzuivering en voor Kriterion links afslaan. Fietspad volgen, onderlangs snelweg naar verzamelpunt.
Auto:
-er is een P+R tussen de bushalte en de tramhalte (let op: mogelijke parkeerkosten).

Neem iets roods mee, bij voorkeur een paraplu of regenjas!

route naar de strekdam)

U bent hier