h

Willem I-sluis in Noord gered door SP-Statenfractie

16 februari 2007

Willem I-sluis in Noord gered door SP-Statenfractie

Er komt geen hoog modern bedieningshuis op de historische Willem I-sluis in Amsterdam-Noord. Op aandrang van de SP-Statenfractie heeft het provinciebestuur in Noord-Holland besloten een vervangende plek op de wal te zoeken. De SP vecht al jaren voor behoud van het historische karakter van de sluis en is dan ook zeer verheugd dat het 180 jaar oude waterwerk (weer) gered is.

Afgelopen najaar uitten omwonenden van de sluis hun bezorgdheid bij de SP-fractie in Amsterdam-Noord over plannen voor de bouw van een nieuw hoog bedieningshuis op de sluisdam. Omdat de sluis onder verantwoordelijkheid valt van de provincie Noord-Holland werd direct contact opgenomen met de SP-Statenfractie. Die ontdekte tot haar verbazing dat de provincie zelf de aanvraag voor de bouw en de benodigde vergunningen had gedaan, terwijl zij een jaar eerder (eveneens na SP-acties) nog de monumentale waarde van de sluis had erkend.

De SP is met de omwonenden van mening dat een modern bedieningshuis op de sluisdam de monumentale waarde van de sluis ernstig zou aantasten. Volgens de partij is het beter en eenvoudiger om een dergelijk bouwsel op de wal te plaatsen. SP-Statenlid Bert Putters stelde daarom een aantal kritische vragen aan verantwoordelijk gedeputeerde Mooij. Die kwam deze week met een voor de SP zeer positieve brief, waarin hij erkent dat het voorgestelde ontwerp "vanwege het monumentale karakter" van de sluis niet passend is. Ook schrijft hij dat hij inmiddels opdracht heeft gegeven tot het maken van een nieuw ontwerp waarbij de plek van het bedieningshuis opnieuw zal worden bezien.

SP-fractievoorzitter in Amsterdam-Noord Daniƫl Peters is verheugd dat de monumentale sluis, uniek in Nederland, wederom gered is. "Noord staat niet vol met monumenten, dus we moeten zorgvuldig omgaan met wat we hebben, zeker met bijzondere en nog functionerende monumenten als deze oude sluis", zegt hij. "Ik ben blij dat onze Statenfractie dit weer zo voortvarend heeft opgepakt."

U bent hier