h

Veel waardering voor Malu Lüer

19 april 2007

Veel waardering voor Malu Lüer

Dinsdag 17 april nam Malu afscheid als voorzitter van kerngroep centrum.
Edith Hofman werd door alle aanwezige tot de nieuwe voorzitter gekozen.

Ewout van der Hoog sprak tijdens de rondvraag de volgende woorden:
"Op onze volgende bijeenkomst zullen de rollen omgekeerd zijn: dan is Edith onze voorzitter en Malu notuliste. Dan zal Malu geen voorzitter meer zijn. Maar ze blijft natuurlijk in de kerngroep - en ook in Rood, het Amsterdamse afdelingsbestuur en al die andere activiteiten.

Toch is het goed om hier even bij stil te staan. Ik heb hier dus een rood boekje, niet ht Rode Boekje, als klein aandenken namens de kerngroep. Malu, je hebt het gat dat na je voorganger Kees Alders ontstond goed gedicht. Meer dan dat. Je hebt je werk altijd goed voorbereid. Je hebt steeds meer overzicht en overwicht gekregen. Je checkt of mensen hun beloften nakomen. En ook op straat ben je voor ons een voorbeeld: de daad bij het woord.

Vanmiddag ben ik dus naar de Duitse boekhandel Die Weisse Rose gegaan, want ik weet dat je - 'op de een of andere manier!' - goed Duits kunt lezen. Die Weisse Rose is vernoemd naar het studentenverzet in Hitler-Duitsland. Nou, het studentenverzet hier, daar zit je ook al in.

Ik vond voor jou een politieke roman van Stefan Heym over Oost-Duitsland in 1953. Daar ging het toen niet zo goed met het land, omdat het niet goed ging met de staat en met de enige regeringspartij: de SED. Stefan Heym was daar een groot schrijver en politicus. Hij bleef solidair met zijn mensen en zijn partij, maar leverde tegelijkertijd zijn kritiek.

En dat is een beetje zoals jij. Je bent loyaal aan degenen voor wie je werkt en aan degenen met wie je werkt, je bent loyaal aan de partij. Maar je bent ook kritisch, als het moet. Malu, bedankt.

U bent hier