h

Geen torenhoge extra lasten voor inwoners Noord

14 juni 2007

Geen torenhoge extra lasten voor inwoners Noord

Woonbootbewoners in Amsterdam-Noord hoeven voorlopig geen honderden euro's huur te betalen voor hun tuinen. Mede door verzet van SP-deelraadslid Vera Spierings is een voorstel van het dagelijks Bestuur daartoe dinsdag afgewezen.

Wethouder Harm-Jan van Schaik wilde bewoners van Noord die een stuk stadsdeelgrond in gebruik hebben jaarlijks euro 6,75 per vierkante meter laten betalen. Dat zou niet alleen gaan gelden voor de paar vierkante meters die door Noordelingen bij hun tuin getrokken worden, maar ook over de grotere stukken grond bij woonboten, waar geen huurcontracten voor bestaan. Voor de bewoners van de boten zou de huur neerkomen op honderden euro's extra lasten per jaar.

De SP vindt dat niet eerlijk. De woonbootbewoners hebben de grond vaak al tientallen jaren in gebruik zonder dat gemeente of stadsdeel er ooit geld voor hebben gevraagd. Omdat de bewoners de grond beheerden, heeft het stadsdeel er ook nooit kosten aan gehad. "Dat je er contracten voor afsluit, zodat alles netjes geregistreerd staat, kan ik begrijpen. Maar waarom zou je er ineens zo veel geld voor vragen? Het lijkt verdacht veel op een melkkoe van het stadsdeel", aldus Spierings.

Volgens het SP-deelraadslid kleven er echter nog meer bezwaren aan het voorstel, die zij bij de behandeling in de commissie Leefomgeving ook duidelijk naar voren bracht. De oevers van Zijkanaal-I, waar veel woonboten aan liggen, zijn bijvoorbeeld vervuild. "Ik neem aan dat het stadsdeel geen vervuilde grond gaat verhuren, dus dat zal gesaneerd moeten worden", zei ze. Daarnaast vroeg ze de wethouder wat er zou gebeuren als iemand de huur niet zou kunnen of willen opbrengen. "Krijgen we dan een landschap als een slecht gebit: hier een omheinde tuin, dan weer een beetje openbaar groen en daarna weer een tuin? Is dat beter dan de huidige situatie?"

Wethouder Van Schaik had geen duidelijke antwoord op deze bezwaren. Ze stonden in ieder geval ook niet in zijn notitie. Spierings kon namens de SP niet anders concluderen dan dat het stuk niet rijp was voor besluitvorming in de deelraad. Ze stelde voor dat het stadsdeel eerst gaat praten met de bewoners over een redelijke oplossing en daarna met een nieuw voorstel komt. Na wat tegensputteren moest wethouder Van Schaik toch om en werd het voorstel ingetrokken.

U bent hier