h

Oud-West wil openheid

20 juni 2007

Oud-West wil openheid

Het zal niemand zijn ontgaan. Berichten in de krant en vragen in de Tweede Kamer omtrent de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak. Openheid wordt massaal gewenst en geist. Iets waar de SP natuurlijk vierkant achter staat, ook in oud-west.

Gedurende twee zaterdagen waren SP-leden uit oud-west actief op de Ten Katemarkt om handtekeningen te verzamelen van mensen die openheid willen over het hoe en waarom van de Nederlandse steun aan de VS. We konden zelfs rekenen op hulp van SP-leden uit aangrenzende stadsdelen! Een zeer welkome hulp bij deze best wel intensieve actie. En we kunnen concluderen dat de tekenbereidheid van de mensen onze stoutste verwachtingen heeft overtroffen.

De eerste dag konden we spreken over een stormachtige actie. Vooral omdat een zeer stevige wind het voorzien had op ons actiebord. Maar ook qua aantal handtekeningen kunnen we spreken over een succes. Veel mensen zijn afwachtend als ze aangesproken worden, maar als ze eenmaal weten waar de actie om draait wordt de handtekening snel van harte gezet. Soms komen mensen zelfs terug met vrienden, familie en kennissen die ook maar al te graag hun steun willen komen betuigen.

Ook meldden zich meerdere malen kinderen bij onze stand die graag wilden tekenen. Heel mooi, maar om te tekenen moest je uiteraard minimaal 18 jaar zijn.
We waren echter zeer blij verrast toen deze kinderen later terugkwamen met n of beide ouders en er alsnog handtekeningen geplaatst werden. Het feit dat ook de jeugd van tegenwoordig al een sterke mening heeft over deze kwestie geeft toch te denken.

Het was een actie waarvoor veel gepraat en toegelicht diende te worden door de SP-leden. Desalniettemin werden er door oud-west meer dan 1200 handtekeningen opgehaald van mensen die het doofpotbeleid van de huidige regering veroordelen. De conclusie kan zijn dat de kwestie sterk leeft onder de bevolking. Ruim 19.000 handtekeningen in Amsterdam onderstrepen dat van harte.

Overigens werd in het begin gerept over een marktactie. Deze werd echter al snel omgebogen naar een tramhalte-actie. In het jachtige leven vandaag de dag hebben voorbijgangers niet veel tijd meer voor een gesprek. Velen hebben haast. Niet zo vreemd gezien de 24-uurs houdgreep waarin veel Nederlanders tegenwoordig verkeren. Wellicht een aandachtspunt voor deze en voor komende regeringen.
De ervaring leerde ons echter dat mensen die op de tram staan te wachten doorgaans meer openstaan voor een gesprekje.

Hierbij dus onze hartelijke dank aan het GVB. Het kan namelijk wel eens lang duren voordat er een tram komt. Dit gaf ons de nodige tijd om handtekeningen te verzamelen.

Stonden Meneer Balkenende en meneer de Hoop-Scheffer maar eens wat vaker op de tram of de bus te wachten. Wellicht hebben ze dan ook eens wat minder haast en nemen ze vervolgens ook voldoende tijd om tot verantwoorde besluiten te komen...

U bent hier