h

Raadsactualiteit oorlog Irak

8 juni 2007

Raadsactualiteit oorlog Irak

Raadsactualiteit oorlog Irak

De oorlog in Irak is een wereldgebeurtenis die een weerslag heeft op grote delen van de wereld. Zo ook op de Amsterdamse samenleving. De hevigheid van de oorlog, de mogelijke oplossingen voor het conflict en de motivatie voor het starten van de oorlog houden veel mensen bezig. Vooral dit laatste heeft ook gevolgen op de Amsterdamse samenleving. Over de motieven om deze oorlog te starten zijn veel twijfels. De samenleving heeft recht op helderheid over de afwegingen die zijn gemaakt door de Nederlandse regering over de deelname aan de oorlog in Irak.

Enkele overwegingen:
- De oorlog in Irak is een strijd die honderdduizenden slachtoffers kost. Volgens een schatting van het medische tijdschrift The Lancet eind 2006 is het werkelijke aantal slachtoffers gestegen tot ongeveer 650.000.
- De aanval op Irak was in strijd met het internationale recht en schept daarmee een gevaarlijk precedent.
- De aanval op Irak is een ernstige bedreiging voor de Verenigde Naties, omdat buiten de VN om er tot deze oorlog besloten is.
- De aanval op Irak bevordert het recht van de sterkste in de internationale politiek en leidt tot een wapenwedloop. De wereld is er niet veiliger op geworden.
- Het gevaar dat Irak uiteenvalt, is levensgroot aanwezig. Een nieuwe ronde van gewelddadigheden vormt een reel gevaar.
- De aanval op Irak heeft geleid tot een enorme prijsstijging van olie (deze prijzen zijn meer dan verdubbeld) en daarmee een grote invloed op de wereldeconomie.

Een aanval op Irak is een potentile splijtzwam tussen het Midden-Oosten en het Westen.

Vanwege de grote impact van de oorlog in Irak op onze samenleving, is openheid over de gronden waarop Nederland in de oorlog is gestapt gewenst. Deze kwestie is actueel omdat de Eerste Kamer op 3 juli over deze kwestie vergadert.

Laurens Ivens, Michiel Mulder en Judith Sargentini

U bent hier