h

Amsterdamse fietsafhandelcentrale

15 oktober 2007

Amsterdamse fietsafhandelcentrale

Amsterdamse fietsafhandelcentrale

Nr. 118
Schriftelijke vragen van Willem Paquay over medewerkers bij de Amsterdamse fietsafhandelcentrale (AFAC).

Amsterdam, 12 oktober 2007.

Aan het college van burgemeester en wethouders.

Inleiding.

Achter Sloterdijk bevindt zich de Amsterdamse fietsafhandelcentrale (AFAC). Hier worden alle door de gemeente verwijderde fietsen naar toe gebracht. Het werk bij AFAC bestaat uit: registreren, controleren op diefstal, opslaan en zoveel mogelijk terugbezorgen van de fietsen aan de wettelijke eigenaren. De medewerkers werden tot nu toe gestuurd door Flex, een uitzendbureau dat samenwerkt met Pantar, de vroegere sociale werkvoorziening. Het project begon in 2003 en is volgens alle betrokkenen zeer succesvol. Maar er is n min: alle medewerkers van Pantar met SW-indicatie (zon 10) zijn eind september 2007 in de tijd van een weekeinde overgeplaatst naar een "gewone" fietsenstalling elders in Amsterdam. Een en ander zonder enig overleg zowel met de medewerkers in kwestie als met de leiding (de dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (dIVV)) ter plaatse van AFAC. (Pantar meldt op haar website tot op de dag van vandaag dat bij AFAC medewerkers van Pantar werken, iets wat volgens informatie van ondergetekende dus niet klopt.)

Deze medewerkers hadden bij AFAC allemaal "hun" plek gevonden. AFAC was hun wereld. AFAC wordt gerund door de dIVV. dIVV had geen enkel probleem met de medewerkers die door Pantar/Flex gestuurd waren, men had wel problemen met het feit dat de medewerkers van Pantar zo weinig begeleiding/aansturing kregen vanuit Pantar zelf. Omdat de onderhandelingen hierover, en over het feit dat Pantar/Flex de laatste tijd ook totaal ongeschikt personeel doorzond, uiterst stroef verliepen heeft de dIVV eind van de zomer via aanbesteding met Philadelphia (een particuliere stichting van dagbesteding) een contract afgesloten voor het leveren van personeel, ingaande 1 oktober 2007.
Philadelphia is een stichting voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is nog maar de vraag of het werk bij AFAC voor hen geschikt is. Philadelphia ervaart dan ook nu problemen en stuurt daarom teamleiders voor de klussen bij AFAC. Maar dat kan toch niet de bedoeling zijn.
Pantar heeft per oktober 2007 haar mensen bij AFAC weggehaald. De medewerkers in kwestie worden voor een voldongen feit gesteld. Zij krijgen te horen, dat ze overgeplaatst worden, en dat als ze toch toch bij AFAC willen blijven werken, ze hun sociale indicatie verliezen en bij de Dienst Werk en Inkomen (DWI) worden ondergebracht die hen mogelijk nog zal korten omdat ze werk (de fietsenstalling elders in Amsterdam) weigeren. (NB: de mensen in kwestie behoren tot de categorie waarvoor destijds de sociale werkplaats is opgericht.) Vreemd is ook dat op 26 september aan de betreffende medewerkers door een leidinggevende van Pantar wordt gemeld dat ze toch bij AFAC mogen blijven, echter op 28 september (de vrijdag voor het weekeinde) wordt dat weer teruggedraaid en is de overplaatsing een feit.

Vragen

1. Klopt deze informatie? Zo nee, hoe zit het dan: wat is de reden dat deze mensen bij AFAC weggehaald zijn en kunnen zij als ze dat willen weer terug naar AFAC? Zo ja, kunt u uitleggen hoe dIVV het werk van AFAC heeft aanbesteed? Hoe luidde de omschrijving van het werk die is gebruikt in de aanbestedingsronde, hoe is het mogelijk dat dIVV het werk aan Philadelphia heeft gegeven, waar is op getoetst?

2. Wat is de reden dat Flex/Pantar haar clinten (bij AFAC) zo weinig begeleidt, heeft begeleid?

3. Wat vindt u ervan dat Philadelphia nu teamleiders stuurt naar AFAC om het werk daar te doen? Is dat niet weggooien van AWBZ-gelden? Kunt u uw mening hierover geven?

4. Bent u het met mij eens dat deze situatie niet wenselijk is en dat er een oplossing gevonden moet worden? Zo ja, wat gaat u doen? Zo nee, kunt u dat uitleggen?

Willem Paquay (SP).

Antwoorden

1. Het project AFAC is volgens de regels meervoudig onderhands aanbesteed. Aanbesteed zijn de werkzaamheden die bij AFAC verricht moeten worden. Bij de stukken zat een omschrijving van de diverse functies en vereisten. Op grond van de binnengekomen offertes is die van Stichting Philadelphia beoordeeld als de economisch meest voordelige, dat wil zeggen de beste prijs/kwaliteitverhouding. Vervolgens is het project gegund aan Philadelphia.

2. De aard en intensiteit van de begeleiding van clinten door Pantar Amsterdam is in of tijdens dit traject geen issue geweest.

3 en 4. Het project is door DIVV aan Stichting Philadelphia gegund. Dit houdt in dat deze aanbieder nu geacht wordt te leveren hetgeen is overeengekomen. De wijze waarop daaraan invulling wordt gegeven is een zaak van aanbieder. Op de AFAC worden mensen ingezet die een indicatie ondersteunende en/of activerende begeleiding hebben. Op dit moment werken er concreet zes mensen met dagbestedingsindicatie op de AFAC.
Routine is dat, indien onverwacht onvoldoende personeel aanwezig is, de leidinggevende inspringt. De begeleiding vindt plaats door werkleiders. Indien onvoldoende personeel aanwezig is om de afgesproken werkzaamheden uit te voeren, zorgt Philadelphia dat het werk toch verricht wordt door de inzet van haar werkleiders. Zij komt hiermee haar verplichtingen na.

Gunning van het werk aan Philadelphia betekent dat de voormalige aanbieder, Pantar Amsterdam, haar werkzaamheden beindigt en haar medewerkers elders probeert in te zetten. Toen duidelijk werd dat het AFAC-contract zou worden beindigd zijn alle medewerkers reeds op 12 juli jl. daarvan op de hoogte gesteld. Voor een goede afwikkeling en overdracht van de werkzaamheden is de maand september als overgangstermijn gekozen. Vanaf 1 oktober jl. heeft de opvolger de werkzaamheden geheel op eigen kracht ingevuld. Ontslag en/of andere complicaties voor medewerkers is niet aan de orde; herplaatsing van medewerkers op ander werk wanneer werkzaamheden wegvallen is bij Pantar Amsterdam routine.

Wij zien geen aanleiding tot nadere actie.

U bent hier