h

Prachtspeeltuin in prachtwijk ...

30 december 2007

Prachtspeeltuin in prachtwijk ...

Vanaf 1 januari 2008 zijn er in Zeeburg geen professionele speeltuinbeheerders meer. De nieuwe welzijnsorganisatie Civic Zeeburg mag er een jaar over doen om vrijwilligers te vinden die het beheerderswerk bij de speeltuinen Batavia en Gerardus Majella overnemen. Zolang die niet gevonden zijn, zijn de kinderen de grote verliezers. Om hier aandacht voor te vragen was de speeltuin Gerardus Majella zaterdag 29 december een paar uur open.

Al voor de speeltuin openging stonden ze al klaar. Ze kwamen voor Nico. De naam van de beheerder Nico Appelboom staat min of meer synoniem voor de kinderen aan naar de speeltuin gaan. Nico was de beheerder van de speeltuin Gerardus Majella.

De buurtbewoners zijn ronduit verbaasd dat de beheerders per 1 januari 2008 zijn wegbezuinigd. Ook omdat de deelraad er nog geen twee jaar geleden van was overtuigd dat die van onschatbare waarde zijn voor het veilig en verantwoord spelen van kinderen. De SP heeft deze actie dan ook samen met buurtbewoners georganiseerd. Zo is er door hen een groot aantal handtekeningen opgehaald. Deze worden binnenkort aan de wethouder aangeboden.

'De speeltuin vaker en langer open, prima. Vrijwilligers die hier hun steentje aan bijdragen ook prima, maar dat gaat niet zonder een vast aanspreekpunt. Een goed speeltuinbeheerder kent de kinderen, hun achtergrond en weet als geen ander hoe kleine conflicten tussen de kinderen snel zijn op te lossen. Die heeft een pedagogische achtergrond, een vrijwilliger waarschijnlijk niet.' Aldus buurtbewoonster Marie-Jos Pelzers.

'Het is belangrijk te investeren in goede speelvoorzieningen voor de jeugd. Dat begint al bij de allerkleinsten en loopt door tot jongerencentra voor de groteren. Dat is verstandiger dan alleen maar investeren in ‘straatcoaches’ die jongeren gaan vragen wat ze toch op straat hangen. We kunnen nu al voorspellen dat die het erg druk gaan krijgen als kleine kinderen niet meer leren samen te spelen onder goed toezicht van een speeltuinbeheerder.' Aldus SP-raadslid Maureen van der Pligt.

Terwijl de aanwezigen zich in de zon tegoed deden aan oliebollen en warme chocolademelk is er door een groot aantal kinderen gedaan waar de speeltuin voor bedoeld is. Onder toezicht gespeeld.

U bent hier