h

Winkelcentrum Brazilië aantrekkelijker, maar ten koste van wat?

30 december 2007

Winkelcentrum Brazilië aantrekkelijker, maar ten koste van wat?

Er is onlangs een nota gepubliceerd met plannen om het winkelcentrum Brazili verder te ontwikkelen. Daar is niets op tegen. Integendeel. Het zou niet slecht zijn als het winkelcentrum beter aansluit bij de behoeften van de bewoners.

Op eerdere informatiebijeenkomsten was al uitgelegd dat, om dit te realisren er ongeveer 2000 vierkante meter extra winkelruimte bij moet. De enige optie waar op wordt aangestuurt is om op het water te gaan bouwen.

De SP is tegen het bouwen op het water. Het Oostelijk Havengebied dankt zijn speciale karakter juist aan de ruimte op het water. Dat vol bouwen is een aantasting van het aanzicht van het hele gebied.
Destijds werd gezegd dat zo weinig groen is aangelegd, omdat in het Oostelijk Havengebied het ‘blauw’ het ‘groen’ vervangt. Volgens die redenering zou bouwen op het water neerkomen van het ontwikkelen van een winkelcentrum in het Flevopark.

Natuurlijk moet er bij het ontwikkelen van dit gebied met het water rekening gehouden worden. Waarom niet wat meer terrassen met uitzicht op het water? Waarom niet een veilig zwemgebied creren, waar kinderen veilig kunnen zwemmen zonder in de zomer door speedboten bedreigd te worden? Waarom niet wat creatiever met de bestaande ruimte omgaan? Diverse soorten bedrijven hoeven in Brazili niet op de begane grond te zitten. Er kan ook uitgebreid worden door de hoogte in te gaan. Verder zijn er diverse plaatsen bij straten in de buurt waar men het winkelaanbod kan uitbreiden.

Afgelopen commissie fysiek presenteerde zich meteen het Actiecomit Houd de IJhaven Open. Zij zijn tegen het bouwen op het water, want de voordelen wegen niet op tegen de nadelen.
Als SP wensen wij hen het allerbeste.

U bent hier