h

De haven verzelfstandigen?

31 januari 2008

De haven verzelfstandigen?

De haven verzelfstandigen?

Schriftelijke vragen van Laurens Ivens over verzelfstandiging haven Amsterdam.

Inleiding.

De Telegraaf van 8 januari 2008 maakt melding van het pleidooi van de directeur van haven Amsterdam, de heer Gerson, tijdens zijn nieuwjaarsboodschap. Hij ziet een mogelijke verzelfstandiging als een antwoord op de groeiende betekenis van haven Amsterdam in de nationale en internationale logistieke keten. Bovendien zou verzelfstandiging kunnen bevorderen dat de havens van Amsterdam en Rotterdam in de toekomst bij elkaar aandeelhouder kunnen worden.

In het blad van de Regionale Samenwerking Amsterdam van 3 augustus 2007 staat de volgende tekst, waarin wethouder Asscher geciteerd wordt: "De gemeente laat onderzoeken of de haven van Amsterdam verzelfstandigd moet worden. Wethouder Lodewijk Asscher van havenzaken heeft dat toegezegd aan minister Camiel Eurlings van verkeer en waterstaat. Verzelfstandiging kan volgens Eurlings de door Amsterdam gewenste aanleg van een tweede sluis bij IJmuiden dichterbij brengen. Asscher ziet er weinig in. ''Ik wil best kijken naar verzelfstandiging van het havenbedrijf,'' zegt hij, ''maar ik geloof niet dat we daarmee geld binnenhalen.''

Vragen.

1. Wat vindt het college van het pleidooi voor verzelfstandiging van haven Amsterdam, door de directeur tijdens zijn nieuwjaarsboodschap 2008?

2. Overweegt het college haven Amsterdam te verzelfstandigen?

3. Is het college het eens met de bewering dat verzelfstandiging een antwoord is op de groeiende betekenis van haven Amsterdam in de nationale en internationale logistieke keten? Kan het college concreet uitleggen wat daarmee precies bedoeld wordt?

4. Betekent een pleidooi voor verzelfstandiging volgens het college dat haven Amsterdam in de huidige situatie (geen verzelfstandiging) de komende jaren niet goed vooruit kan?

5. Is het aan de minister beloofde onderzoek inmiddels afgerond? Zo ja, wat zijn de uitkomsten? Zo nee, wanneer is het onderzoek gereed en kan de gemeenteraad de uitkomsten tegemoet zien?

6. Ziet wethouder Asscher nog steeds weinig in verzelfstandiging en gelooft hij nog steeds niet dat de gemeente daarmee geld kan binnen halen?

Laurens Ivens.

U bent hier