h

Resultaten rentegratiebureaus

25 februari 2008

Resultaten rentegratiebureaus

Resultaten rentegratiebureaus

Schriftelijke vragen van Willem Paquay over de controle van controle rentegratiebureaus door de gemeente.

"Gemeenten moeten regelmatig inspecteren of rentegratiebureaus die zij inschakelen om werklozen aan werk te helpen hun werk goed doen. Dat gebeurt nu te weinig." aldus staatssecretaris Aboutaleb van sociale zaken op 3 februari in het tv-programma Buitenhof.

Uit een recent rapport van het ministerie van sociale zaken blijkt opnieuw dat van de 2 miljard euro die de landelijke overheid jaarlijks in de rentegratie steekt, niet altijd duidelijk is of dat geld goed wordt besteed. Als gemeente haar werk niet goed doet, kan korting volgen.

Uit een onderzoek van de raad voor werk en inkomen (december 2007) naar rentegratiebureaus blijkt voorts dat clinten en opdrachtgevers meer tevreden zijn over kleine rentegratiebureaus en bureaus die gespecialiseerd zijn in een specifieke doelgroep, bijvoorbeeld oudere werklozen, dan over grote bedrijven.

Omdat de SP zich zorgen maakt over het kennelijke risico dat de gemeente loopt als ze de rentegratie niet goed uitvoert, wil ik u de volgende vragen voorleggen:

1. Inspecteert de gemeente Amsterdam regelmatig de door haar ingeschakelde rentegratiebureaus? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe vaak vinden deze inspecties plaats? Waaruit bestaan deze inspecties? Is het college bereid de raad inzage te geven in de rapportages van de inspecties?

2. Welke voorwaarden stelt het college aan rentegratiebureaus, bijvoorbeeld als het gaat om expertise, contacten met werkgevers, bereikbaarheid en omgang met clinten?

3. Voldoen de rentegratiebureaus in Amsterdam aan de eisen, zo ja waaruit blijkt dat? Zo neen, aan welke eisen niet en wat is daarvan de reden?

4. Wat zijn de actuele resultaten van de ingezette trajecten? Hoeveel mensen hebben via rentegratie werk verkregen?

5. Hoe duurzaam is dat werk, met andere woorden: hoeveel mensen zijn na rentegratie op de uitkering terug gevallen?

6. Was het verkrijgen van werk het doel bij rentegratie, of was het doel "sociale activering"? Wat is de verhouding tussen die twee doelen als het gaat om de uitkomsten van rentegratie?

7. Selecteert de gemeente Amsterdam rentegratiebureaus op grootte en specifieke deskundigheid per doelgroep? Zo nee, is het college bereid om daartoe - na afloop van de huidige contract(en) - alsnog toe over te gaan?

U bent hier