h

Alweer vreemde vastgoedtransactie van Stadsdeel Centrum

31 maart 2008

Alweer vreemde vastgoedtransactie van Stadsdeel Centrum

Stadsdeel Centrum heeft in november drie atelierwoningen verkocht voor in totaal 2 ton. Volgens de taxatie voor de Onroerend Zaak Belasting (WOZ-waarde) zijn de woningen echter per stuk 2,5 ton waard. Koper woningcorporatie De Key kreeg de woningen dus 550.000 euro onder de prijs. Volgens de SP was deze verkoop aan De Key in strijd met Europese regels. SP-stadsdeelraadslid Marnix Bruggeman: "Dit is niet de eerste merkwaardige vastgoedtransactie van het stadsdeel. Daarover kun je klagen bij de EU. Het zou in Brussel wel eens klachten kunnen gaan regenen over Stadsdeel Centrum."

De woningen zijn deel van een groot woningcomplex op het Bickerseiland. De Key wil dit complex renoveren. In het complex zitten echter op de begane grond nog meer atelierwoningen, die eigendom zijn van particuliere eigenaren. Zij hebben daar hun bedrijfje als grafisch vormgever of tapijtmaker. De Key wil hun 40.000 euro per eigenaar laten meebetalen aan de renovatie. Zij hebben daarmee moeite, omdat ze hun eigen ateliers altijd goed hebben onderhouden. Bovendien zouden ze een aantal maanden uit hun ateliers moeten.

De particuliere eigenaren zitten samen met De Key in een Vereniging Van Eigenaren. In de VVE hadden zij de meerderheid, zodat ze voorwaarden konden stellen aan de uitvoering van de renovatie. Door de verkoop van de drie ateliers van het stadsdeel zou nu echter De Key de meerderheid in de VVE hebben gekregen.

SP-stadsdeelraadslid Marnix Bruggeman: "De noodzaak van de renovatie staat voor ons niet ter discussie. De bovenwoningen zijn sociale huurwoningen met construc-
tiefouten. Daar moet dringend wat aan gebeuren. Maar het lijkt raar dat de kleine zelfstandigen in de ateliers daaraan moeten meebetalen. Samen met VVD-stads-
deelraadslid Olga de Meij heb ik eind januari al met De Key gesproken. Ze waren bereid tegemoetkomingen te doen aan de particuliere eigenaren. Maar door de verkoop van de drie woningen schijnt De Key nu de meerderheid in de VVE te krijgen. Daardoor zou de corporatie hun alsnog zijn wil kunnen opleggen."

Over de verkoop van vastgoed door overheden heeft de Europese Commissie in 1997 een 'mededeling' uitgebracht, die ook rechtstreeks voor de stadsdelen werkt. Verkoop mag alleen bij opbod. Wanneer je echter onderhands aan een corporatie wilt verkopen, mag dat ook. Maar dan wel na een onafhankelijke taxatie. Bruggeman: "Die is hier niet gebeurd. Wij zijn al meer merkwaardige vastgoedtransacties tegengekomen. Op de verkoop van het voormalig ROC-gebouw in de Westerstraat aan Marcel Wanders blijkt het stadsdeel vier ton verlies te hebben geleden. Een coffeeshop-eigenaar in De Jordaan kon haar pand van het stadsdeel kopen voor 2 ton. Uiteindelijk is het pand niet aan haar, maar samen met twee andere panden verkocht aan een projectontwikkelaar, voor in totaal 60.000 euro. Dat hebben wij in de stadsdeelraad aan de kaak gesteld. De raad heeft daarop een SP-motie aangenomen dat er eerlijk en transparant beleid moet komen voor de verkoop van vastgoed. En dan krijg je dit weer."

U bent hier