h

Het NDSM-terrein van binnenuit

13 maart 2008

Het NDSM-terrein van binnenuit

Vernieuwingen zijn niet per definitie slecht, maar zorg ervoor dat de kleinschalige kunst op het NDSM-terrein kan blijven bestaan. Die oproep deden enkele kunstenaars aan de SP tijdens een rondleiding over het terrein vorige week.

Op uitnodiging van de kunstenaars nam fractievoorzitter Daniël Peters samen met een aantal actieve SP-leden onder andere een kijkje in de ‘Kunststad’ in een van de grote hallen van de voormalige scheepswerf. De ondernemers die daar hun atelier hebben, prijzen vooral de saamhorigheid. Buren kloppen bij elkaar aan wanneer ze even wat meer ruimte nodig hebben. Bovendien ontstaan er heel gemakkelijk samenwerkingsverbanden waardoor het mogelijk is grotere projecten te realiseren.

De kunstenaars zijn echter niet optimistisch over de toekomst. Nu ook de commercile creatieve industrie, zoals MTV, het NDSM-terrein ontdekt heeft, bestaat het gevaar dat de charme van het gebied verloren gaat en de kleine kunstenaars wegtrekken. Bovendien heeft de stichting die het terrein beheert, Kinetisch Noord, grote schulden. Het stadsdeel is daarom op zoek naar kopers voor de loods waarin de kunststad zich bevindt. Het liefst zouden de kunstenaars samen de loods kopen, maar daar is nu geen geld voor omdat een deel van de hal nog leeg staat.

Een fotograaf die zijn studio heeft in de oude scheepshelling, zei bang te zijn voor de toekomst van zijn bedrijf. “Ik zit hier al 15 jaar met mijn studio en ik betaal gewoon huur. Maar als het hele gebied hier straks verkocht wordt, heb ik geen idee of ik mag blijven. Ze kunnen me wel aanbieden om de studio te kopen maar dat kan ik nooit betalen.”

De rondleiding eindigde bij de skatebaan, die erg populair is bij jongeren uit heel Amsterdam. Ondanks de populariteit is echter ook de skatebaan niet zeker van zijn toekomst, die afhankelijk is van de plannen van de kopers van de loods.

De aanwezige SP’ers zijn het er over eens: het zou eeuwig zonde zijn voor heel Amsterdam als deze unieke, sfeervolle broedplaats verloren gaat.

U bent hier