h

Rentegratie door Pantar

31 maart 2008

Rentegratie door Pantar

Rentegratie door Pantar

Schriftelijke vragen van Willem Paquay over Pantar.

Sinds enige tijd doet Pantar voor de gemeente Amsterdam (een deel van) de rentegratie. Ongeveer twee jaar terug is dat begonnen. Veel IDers, of althans mensen die tot dan als IDer hadden gewerkt, werden toen naar Pantar gestuurd en kregen een zogenaamde SW-indicatie. Ondergetekende herinnert zich dat de benaming van deze indicatie, die men in verband bracht met het begrip sociale werkplaats, bij veel van hen op onbegrip en irritatie stuitte. Zij kregen te horen dat de benaming SW feitelijk niets had te betekenen. Hoe dat ook zij: in de laatste nieuwsbrief van Pantar wordt de directeur van Pantar, de heer Dek, genterviewd. Hij zegt daar onder andere dat de mensen die bij Pantar werken mensen zijn die qua ontwikkeling op het niveau zitten van kinderen uit groep 7 en 8 en dat ze een intensieve begeleiding nodig hebben.

Gezien de uitspraken van de directeur van Pantar, alsmede over de rentegratie zoals verzorgd door Pantar stelt de SP de volgende vragen.

1. Mijns inziens is de uitspraak van de heer Dek niet juist. Die uitspraak is te grofmazig en beledigend. Bent u dat met mij eens?
2. Zo nee, kunt u dat uitleggen?
3. Zo ja, gaat u de heer Dek daar op wijzen? Ik kan me namelijk voorstellen dat de DWI-clinten die door DWI bij Pantar worden ingedeeld weinig gemotiveerd raken door dit soort uitspraken.
4. Wat zijn de vooruitzichten van mensen die bij Pantar hun rentegratietraject beginnen met behoud van uitkering. Verandert dat na 6 maanden, worden zij dan toegeleid naar regulier werk met een normaal loon, graag uitleg?
5. Is dat laatste het geval, zijn daar voorbeelden van en cijfers, graag uitleg?
6. Zo nee, hoe ziet de toekomst er dan uit voor deze mensen?
7. Hoeveel werknemers heeft een begeleider/werkleider onder zich en wat is de norm in dezen?
8. Hoe ziet de opleiding er uit van een begeleider? Wat is de norm in dezen?
9. Wat voor soort werk wordt door Pantar aangeboden? Is het risicovol werk, heeft het blessures tot gevolg. Zo ja, welke?
10. Is er naar uw mening voldoende keuzemogelijkheid? Kunt u uw antwoord toelichten?
11. Is het soort werk dat Pantar aanbiedt naar uw mening afwisselend genoeg. Kunt u dat toelichten?
12. Er zullen mensen bij Pantar werken die een WAO-advies hebben. Hoe ziet de begeleiding van deze mensen er uit. Wordt hun gezondheidssituatie in het oog gehouden, wordt regelmatig gevraagd hoe het gaat en of ze het aan kunnen, enz.? Kunt u dit uitleggen?
13. Wie is degene bij Pantar die zich hiermee (zie vraag 12) bezig houdt en hoeveel tijd kan deze per week aan zijn klanten besteden? Wat is de norm in dezen?
14. Binnenkort schijnt Pantar ook mensen te gaan detacheren, die worden -zeg maar- uitgeleend. Hoe worden de mensen die dit betreft daarop voorbereid?
15. Zijn er ook mensen bij die al jaren op hetzelfde adres nl bij Pantar werken, of betreft het alleen mensen die nog niet zo lang op deze werkplek bij Pantar zitten? Als het eerste het geval is, lijkt mij dat detachering voor deze mensen een harde dobber zal/kan zijn, wat stress tot gevolg kan hebben. Bent u dat met mij eens?
16. Zo nee, kunt u dat uitleggen?
17. Zo ja, gaat u in overleg met Pantar?

Willem Paquay.

U bent hier