h

Buurten in de Wijk: Dapperbuurt in verzet

20 april 2008

Buurten in de Wijk: Dapperbuurt in verzet

In het kader van de SP-wijkentour 'Buurten in de Wijk' bezochten de Kamerleden Remi Poppe, Paulus Jansen, Sadet Karabulut n senator Anja Meulenbelt vrijdag stadsdeel Oost-Watergraafsmeer in Amsterdam. In de Dapperbuurt en de Oosterparkbuurt spraken zij met bewoners en winkeliers over sloop en renovatie. "Ik denk niet dat ik het hoofd nog boven water kan houden."

De bewoners van de Commelinstraat, op steenworpafstand van de Dappermarkt, zijn boos. Woningcorporatie De Key is gestart met een hoogwaardige renovatie van de woningen in hun straat. De woningen worden gedeeltelijk omgebouwd tot dure huur- en koopappartementen. Bewoner Dineke Deelman: "Voor een groot deel van de huidige bewoners is er dus geen plaats meer. Het is financieel gewoon niet op te brengen." Fatsoenlijk overleg met de corporatie is er niet: "De Key heeft de mond vol over 'bewonersparticipatie'. We mogen achteraf op komen draven om onze mening te geven en vervolgens wordt er niet geluisterd. En als we dan eindelijk een projectleider hebben waarmee we goed door n deur kunnen, wordt hij vervangen. Wij zijn inmiddels aan nummer vijf toe!"

De winkel op de hoek
Ook de winkeliers in de omgeving van de Dappermarkt zijn niet te spreken over de woningcorporatie. Velen van hen huren winkelruimte bij De Key. De winkelruimtes worden op dit moment in fasen gerenoveerd, met een ware volksverhuizing tot gevolg. De stoffenwinkel moet binnenkort een jaar bivakkeren in een zeecontainer en een andere winkelier heeft het geluk een tijdelijke ruimte in een leegstaande winkel te mogen gebruiken. De oude winkel moet bij het begin van de renovatie casco worden achtergelaten door de winkelier. Een vergoeding voor de inrichtingskosten is er nauwelijks. De voorzitter van de ondernemersvereniging: "Winkelinrichting heeft volgens De Key een afschrijvingsduur van vijf jaar. Bij de meeste winkeliers is de inrichting ouder. Zij krijgen dus vrijwel niets."

De grootste schok komt als de brief met de nieuwe huurprijzen op de deurmat valt. In de meeste gevallen verdubbeld deze, soms is er zelfs sprake van een verdriedubbeling. De eigenaar van de stoffenwinkel ziet het somber in: "Ik denk dat ik het straks niet meer kan bolwerken." De ondernemersvereniging vreest het verdwijnen van de kleine middenstand uit de Dapperbuurt.

Remi Poppe vindt dat de buurt zich moet verenigen tegen De Key: "Winkeliers en bewoners moeten samen een vuist maken. De Key doet het bedrijfseconomisch en juridisch vast allemaal prima, maar gaat compleet voorbij aan de mensen en dat vraagt om actie. Ik wil dit graag ondersteunen."

Jongerenproblematiek
In jongerencentrum De Pyramide is een fitnesszaal ingericht en worden er op de eerste en tweede etage in de avonduren dans- en bokslessen gegeven. Dit nieuwe concept kan bij straatwerker Erik op weinig sympathie rekenen: "Het is voor een beperkt aantal jongeren leuk, maar vroeger was dit een ontmoetingsplek waar jongeren vooral konden 'hangen en chillen'. Door het intensieve toezicht dat hierbij nodig was, is dit wegbezuinigd. Deze jongeren hangen nu op straat, met de bekende problemen tot gevolg."

Erik woont in de wijk en werkt daardoor eigenlijk 24 uur per dag. Hij komt als straatwerker regelmatig bij de jongeren thuis, waar hij de nodige problemen ziet. Het doorgeven van deze problemen aan de verantwoordelijke instanties verloopt stroef. Daarnaast is het hem een doorn in het oog dat zijn baan wordt gefinancierd door verschillende geldpotjes, wat veel administratieve rompslomp oplevert: "De subsidiestromen bepalen mijn handelen."

't Blijvertje
In de 3e Oosterparkstraat is verzet. Bewoners en krakers protesteren tegen het beleid van woningcorporatie Ymere. Een flink gedeelte van de sociale huurwoningen in de straat moet als het aan de corporatie ligt tegen de vlakte. Bewoners en krakers kraakten n van de leegstaande woningen en begonnen er buurtcentrum 't Blijvertje waar door de hele buurt gebruik van wordt gemaakt.

Veel van de woningen in de straat worden inmiddels bewoond door tijdelijke huurders. Sommigen van hen wonen er inmiddels al tien jaar, waardoor hun tijdelijke huurcontract noodgedwongen wordt omgezet naar een antikraakcontract waarin de huurbescherming nog slechter wordt. Bij de tijdelijke huurders is vrees voor represailles van Ymere als ze zich aansluiten bij het verzet, maar mondjesmaat sluiten ook zij zich bij de actievoerende bewoners aan. Een bewoner: "Volgens Ymere zijn de woningen technisch slecht. Dit is niet vreemd, het laatste grote onderhoud was in 1989!"

26 mei valt een definitief besluit over de woningen. Dan praat de deelraad over de sloopplannen.

U bent hier