h

Dankzij SP en GroenLinks nergens hotels ten koste van woningen

10 juni 2008

Dankzij SP en GroenLinks nergens hotels ten koste van woningen

Nergens meer in de binnenstad mag hoteluitbreiding ten koste van woningen. Een verbod hierop is toegevoegd in het nieuwe hotelbeleid van Stadsdeel Centrum. De nieuwe verbodsregel is in elkaar gesleuteld door de deelraadsleden Dingeman Coumou (GroenLinks) en Marnix Bruggeman (SP). Raad en dagelijks bestuur gingen er vervolgens mee akkoord.

SP, GroenLinks en Opheffen.nu hadden eerder al een voorstel gedaan voor een algemeen verbod op het omzetten van woningen in hotels. Met de andere fracties konden ze het toen niet eens worden over de beste formulering. Bruggeman en Coumou gingen daarop aan het werk om de verbodsregel uit te werken.

Aanleiding waren plannen voor een hoteluitbreiding op de Leidsekade. Daarvoor zouden huurwoningen moeten wijken. Ondertussen werd bekend dat ook een hoteleigenaar op de Plantage Middenlaan zijn hotel wil uitbreiden ten koste van woningen. Met de nieuwe regel is ook voor dit plan nu een stokje gestoken. Marnix Bruggeman: "Wij willen dat de binnenstad gemengd blijft. Het toerisme moet niet nog meer gaan overheersen. Bewoners verdrijven ten gunste van hotels is uit den boze."

De bewoners op de Leidsekade waren eerder al gered, nadat de stadsdeelraad had besloten dat er in de Leidsebuurt hoe dan ook geen hotels mogen bijkomen. Ook dit gebeurde op voorstel van SP en GroenLinks.

U bent hier