h

Dapperbuurt in debat

1 juni 2008

Dapperbuurt in debat

Sinds het bezoek van Remi Poppe en Paulus Jansen op 18 april aan de Dapperbuurt zet de SP zich in om de krachten van de bewoners en de ondernemers te bundelen om wat te doen aan de renovatieplannen van De Key in de Dapperbuurt. Deze plannen brengen nogal wat bewoners en ondernemers in het nauw. Het debat in het Montessori College Oost afgelopen donderdag met De Key en de wethouder Wonen pakte daarom erg interessant uit.

Veel bewoners en ondernemers spraken deze avond hun ongenoegen uit over de wijze waarop ze werden behandeld door de Key. De SP heeft hier al meerdere malen over geklaagd bij de wethouder. Sommige ondernemers dreigen zelfs failliet te gaan vanwege de renovatie zoals afgelopen dinsdag uit een artikel in het Parool bleek. Gelukkig waren de medewerkers van De Key deze avond bereid om een en ander uit te leggen. Op een aantal punten moesten zij toegeven dat procedures niet vlekkeloos waren verlopen. Bij bespreking van sommige gevallen steeg zelfs een grote verontwaardiging op uit de zaal. Een ondernemer met een uitzendbureau mocht zijn zaak niet veranderen in een kapperszaak, aldus een medewerker van de Key, omdat dat niet zou passen in de buurt. Hij wilde niet een situatie hebben zoals op de Albert Cuyp. In de wijde omtrek is echter geen kapper te vinden. Ondanks de toenemende kritiek op De Key wist wethouder Germaine Princen de avond toch nog goed te maken. Met een aantal voorstellen deed ze een handreiking naar de ondernemers en de huurders. Sommige ondernemers krijgen nu de kans een arbitragezaak tegen De Key te voeren.

De coalitie (PvdA, Meerbelangen, SP) stuurt aan op een beleid waarbij de bewoner en ondernemer er bij renovatie van hun woning of bedrijf op vooruit gaan. Wellicht is dit een stap in de goede richting. De Dapperbuurt is toch geknipt voor iedereen. Hopelijk ook voor kappers.

Zie ook het SP-rapport 'Help, mijn winkel wordt gerenoveerd' op de landelijke SP-site.

U bent hier