h

SP wil onvoorwaardelijke hulp voor bewoners Vijzelgracht

20 juni 2008

SP wil onvoorwaardelijke hulp voor bewoners Vijzelgracht

Gemeente en stadsdeel moeten nu alles doen om het leed van de bewoners aan de Vijzelgracht te verzachten. Dit stelt de SP in schriftelijke vragen aan het bestuur van Stadsdeel Centrum. Donderdag verzakten de huizen door een lek in de bouwput van het station van de Noord/Zuidlijn. Twee dagen eerder was er aan de andere kant van de bouwput ook al een lek. In beide gevallen stroomde grondwater weg in de bouwput. De waterstromen namen het zand onder de omgeving en funderingen mee. Over de eerste calamiteit werd de gemeenteraadscommissie in het geheim ingelicht. De SP wil weten waarom dergelijke informatie geheim is. Ook vraagt de SP-fractie in Centrum zich af waarom de stadsdeelraad dergelijke informatie niet krijgt.

De SP wil verder weten welke rol het bouwtoezicht van het stadsdeel bij deze calamiteiten heeft gespeeld. Marnix Bruggeman, SP-fractievoorzitter in de stadsdeelraad Centrum: "Ik vind dat het stadsdeel een onafhankelijke rol heeft om te voorkomen dat schade ontstaat aan gebouwen in het centrum."

Bruggeman noemt het wrang dat de verzakking plaats vond pal nadat bewoners en gemeente voor de rechter hadden gestaan. Donderdagochtend vroegen de bewoners aan de voorzieningenrechter van de rechtbank een stop op het werken 's avonds en op zaterdag. Even laten begonnen hun huizen te verzakken.

Volgens de advocaat van de bewoners is er een 'spijkerharde' toezegging van de gemeente dat er 's avonds en in het weekeinde niet zou worden gewerkt. De bewoners zitten al vanaf 2002 in de bouwoverlast. Het werkt loopt steeds verder uit, en er wordt nu ook buiten de gebruikelijke uren gewerkt. De advocaat pleitte bij de rechter voor een "menselijke maat in plaats van een puur financiëe benadering." Bruggeman: "De rechter zal binnenkort uitspraak doen. Daar mag je niet op vooruit lopen. Maar nu vervolgens ook de huizen nog verzakt zijn, zouden gemeente en stadsdeel uit zichzelf alles moeten doen wat mogelijk is om het leed te verzachten en compenseren."

U bent hier