Aanwezigheid van advocaten bij verhoren van vreemdelingen
Aanwezigheid van advocaten bij verhoren van vreemdelingen
Aanwezigheid van advocaten bij verhoren van vreemdelingen
Schriftelijke vragen over de aanwezigheid van advocaten bij verhoren van vreemdelingen
Inlediding.
Vreemdelingen die op grond van de Vreemdelingenwet in voorlopige bewaring worden genomen, worden voorafgaand gehoord door de politie. Standaard wordt dan de vraag gesteld of de vreemdeling in kwestie er een advocaat bij wil hebben. In Amsterdam blijken, in tegenstelling tot elders in Nederland, de meeste vreemdelingen op deze vraag "nee" te zeggen.
In het kader van artikel 42 van het Reglement van Orde wil ik u de volgende vragen voorleggen:
Vragen.
1. Kunt u aangeven hoeveel vreemdelingen aangeven in voorlopige bewaring geen behoefte te hebben aan een advocaat bij het verhoor door de politie? Wat is hier de voornaamste oorzaak van en hoe verhoudt zich dit tot elders in Nederland? Wat is uw mening hierover?
2. Zijn er duidelijke richtlijnen over de aanwezigheid van een advocaat bij het verhoor? Zo ja, kunt u deze richtlijnen aangeven? Zo nee, bent u bereid hierover duidelijke richtlijnen te stellen?
3. Deelt u de mening dat vreemdelingen die ervoor kiezen geen advocaat bij het verhoor toe te laten een grotere kans lopen dat zij ten onrechte in hechtenis worden genomen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat voor maatregelen gaat u nemen om er voor te zorgen dat vreemdelingen voortaan vaker in het bijzijn van een advocaat worden gehoord?
Laurens Ivens.
Beantwoording van het college
Antwoord 1:
Nee, er wordt door ons niet bijgehouden hoeveel vreemdelingen geen advocaat wensen bij hun verhoor. Het huidige registratiesysteem PSHV (Politie Suite Handhaving Vreemdelingen) voorziet niet in deze mogelijkheid. Het is ons dan ook onbekend hoe dit zich landelijk verhoudt.
Wel is het zo dat een groot deel van de aangehouden vreemdelingen aangeeft geen advocaat bij het verhoor aanwezig te willen hebben. Hiervoor zijn de volgende oorzaken aan te geven:
- de vreemdeling wordt zoveel mogelijk in de gelegenheid gesteld om met de advocaat telefonisch overleg te hebben. Dit kan uiteraard alleen als er een voorkeursadvocaat door de vreemdeling wordt genoemd. In alle andere gevallen wordt de piketcentrale in kennis gesteld;
- de vreemdelingen gaan er in de praktijk mee akkoord dat de advocaat hen komt bezoeken na de feitelijke inbewaringstelling. De advocaat neemt diezelfde dag, of uiterlijk de ochtend daarna, contact op met de vreemdeling.
Antwoord 2:
Ja, deze richtlijnen zijn opgenomen in de vreemdelingenwetgeving. Al onze Hulpofficieren van justitie zijn gecertificeerd en op de hoogte van deze voorschriften. Ze worden dan ook conform de bestaande wetgeving uitgevoerd.
Antwoord 3:
Deze mening delen wij niet. Er is een grote mate van transparantie in het mededelen van de rechten aan de vreemdeling. Ook de weergave van het horen van de vreemdeling bij de inbewaringstelling wordt in het dossier gevoegd en later ter beschikking gesteld van de advocaat. Er vindt geen aantasting van de rechten van de vreemdeling plaats.