Opnamestop dierenasiel
Opnamestop dierenasiel
Opnamestop dierenasiel
Schriftelijke vragen van Meta Meijer over de opnamestop bij het Dierenopvangcentrum Amsterdam na klachten van omwonenden over geluidsoverlast.
Inleiding.
Momenteel kunnen er geen honden meer opgenomen worden door het Dierenopvangcentrum Amsterdam. Het gaat hier om honden waarvan afstand gedaan wordt, zwerfhonden worden nog steeds opgenomen. Deze opnamestop is een maatregel die het asiel heeft moeten nemen na klachten over geluidsoverlast van omwonenden. Het asiel overschrijdt de maximale norm van 50 dB.
Vragen.
1. Hoeveel wordt de norm van 50 dB precies overschreden door het dierenasiel?
2. Weet de gemeente of de opnamestop voor problemen zorgt? Is er voldoende ruimte in andere opvangcentra, bijvoorbeeld in omliggende gemeenten, om de honden op te vangen?
3. Is al duidelijk wat de opnamestop voor consequenties gaat hebben tijdens de zomervakantie, wat traditioneel een zeer drukke tijd is in het asiel?
4. Is het mogelijk dat de gemeente voor de zomermaanden een tijdelijke oplossing aan het asiel biedt? Zou hierbij het tijdelijk gedogen van 55 dB een optie zijn?
5. Is er bij de planvorming rond het asiel geen rekening gehouden met mogelijke geluidsoverlast voor de omgeving?
6. Is ondergetekende met het college van mening dat de geluidsoverlast, en de daaruit voortvloeiende opnamestop, consequenties zijn van de grootschalige opzet van het asiel? En dat deze problemen voorkomen hadden kunnen worden door meerdere kleinschalige opvangcentra voor dieren te verspreiden over de stad?
Meta Meijer.
Beantwoording van het college.
1. Tijdens controlemetingen vanwege de milieuvergunning in november 2007 is gebleken dat het asiel bij een volledige bezetting ca 10 dB boven de norm produceert. Dit is een berekening waarbij de feitelijke situatie is doorgerekend naar een volledige bezetting van het asiel. Omdat er mogelijk sprake is van zgn. "impulsgeluid" is de toegestane geluidsbelasting 5 dB lager. Zonder de definitie als "impulsgeluid" (nog niet duidelijk is of het geluid van het asiel als zodanig moet worden beschouwd) is het probleem minder dan 10 dB groot.
De feitelijke overschrijding is op dit moment veel geringer. Het asiel heeft inmiddels een aantal geluidsbeperkende maatregelen genomen die vooral in de organisatorische sfeer liggen. Medio juli wordt een nieuwe meting verricht. Dan wordt duidelijk hoeveel geluidsoverschrijding er nu resteert.
2. Er geldt op dit moment alleen een opnamestop voor een beperkt aantal afstandshonden. Honden jonger dan 6 maanden (vanwege de makkelijke plaatsbaarheid) en noodgevallen worden, na overleg met de supervisor honden en de directie, wel opgenomen. Zwerfdieren worden nog steeds in het asiel opgenomen. De opnamestop zorgt op dit moment voor zover bekend nog niet voor problemen. Eigenaren vinden over het algemeen een alternatief voor hun afstandshond.
3. Voor het asiel betekent het dat voorlopig geen afstandshonden (voor katten speelt de geluidproblematiek niet) kunnen worden aangenomen. Ervaring leert echter wel dat mensen erg hun best gaan doen om van hun hond af te komen via alternatieve wegen, bijvoorbeeld asielen in omliggende plaatsen.
4. Gedogen door stadsdeel Osdorp van de overschrijding kan alleen aan de orde zijn als er zicht bestaat op een oplossing voor de overschrijding. Daartoe wordt op dit moment in opdracht van het asiel door het Projectmanagement Bureau een Plan van Aanpak opgesteld. Op het moment (uiterlijk 29 augustus) dat het Plan van Aanpak beschikbaar is kan bezien worden welke maatregelen uitgevoerd moeten worden om de geluidsbelasting binnen de grenzen van de vergunning te krijgen. Het asiel kan dan een verzoek bij stadsdeel Osdorp indienen om in de tussentijd (tot de maatregelen zijn gerealiseerd) een overschrijding te gedogen.
5. Tijdens het ontwerpproces van het nieuwe asiel zijn uitgebreide berekeningen uitgevoerd. Op basis van die berekeningen is de milieuvergunning aangevraagd en door stadsdeel Osdorp verleend. Het asiel blijkt nu in de praktijk meer geluid te maken dan in de berekeningen is voorzien. Het asiel zal hiervoor een oplossing moeten vinden.
6. De huidige problemen met de geluidsoverlast hangen samen met de grootschalig-heid van het asiel in zoverre dat minder honden tot minder geluidsoverlast zou leiden. Het alternatief van meerdere opvangcentra in de stad zou echter tot grote problemen geleid hebben om locaties te vinden. Daarnaast zou de inefficintie die daaruit voortvloeit tot aanmerkelijk hogere kosten voor zwerfdierenopvang hebben geleid.