h

College collectief op vakantie

20 augustus 2008

College collectief op vakantie

College collectief op vakantie

Schriftelijke vragen van Laurens Ivens over de collectieve afwezigheid van het college in de zomervakantie.

Inleiding.

Het voltallige college van burgemeester en wethouders is deze week met vakantie. Zij hebben het raadslid de heer Van der Burg gevraagd de burgemeester te vervangen. Volgens de gemeentewet is dit echter onmogelijk zonder een raadsbesluit hiertoe.

Vragen.

1. Waarom zijn alle wethouders en de burgemeester tegelijk met vakantie? Kan het college aangeven hoe de vakantieplanning bij het college gelopen is? Was dit probleem te voorkomen?

2. Kan het college aangeven wanneer duidelijk werd dat het voltallige college tegelijk met vakantie was? Wat heeft het college op dat moment gedaan?

3. Kan het college aangeven op wiens gezag het raadslid de heer Van der Burg de burgemeester vervangt? Hoe verhoudt zich deze vervanging tot artikel 77 van de Gemeentewet* waarin gesteld wordt dat deze vervanging enkel kan indien de raad hiertoe besluit?

4. Kan het college aangeven wat de status is van de "besluiten" die in hun afwezigheid genomen zijn? Zijn deze rechtsgeldig gezien de onrechtmatige vervanging?

5. Deelt het college de mening dat een stadsbestuur van groot belang voor een samenleving is en een stad niet zonder bestuur kan? Is het college bereid onmiddellijk terug te komen van uw vakantie om Amsterdam weer te besturen? Zo neen, waarom niet?

Antwoorden van het college.

1 en 2:
Het college heeft op 10 juni geconstateerd dat gedurende n week geen collegeleden aanwezig zouden zijn. Vervolgens heeft het college op 17 juni jl. besloten dat de burgemeester in de periode van 21 juli tot 27 juli (week 30) wegens de afwezigheid van alle wethouders bereikbaar zou zijn per telefoon en blackberry. Daarbij is overwogen dat de burgemeester in noodgevallen binnen een aantal uren terug in Amsterdam kon zijn.

3:
Artikel 77, lid 2, van de gemeentewet* geeft aan dat de burgemeester kan worden waargenomen door het langstzittende lid van de raad. Omdat ervan uitgegaan werd dat het langstzittende lid - mevr. Alberts (SP) - niet beschikbaar was, en nadat geconstateerd was dat het tweede langstzittende lid - de heer Bakker (SP) - niet beschikbaar was, is het derde langstzittende lid - de heer Van der Burg (VVD) - benaderd voor de waarneming. De reguliere volgorde is aangehouden, zodat er naar de mening van het college geen raadsbesluit vereist was.

4:
Uit de beantwoording van vraag 3 volgt dat er geen sprake is van onrechtmatige vervanging.

5:
Het college deelt de mening dat een stad niet zonder bestuur kan. De stad is ook niet zonder bestuur geweest. De heer Van der Burg heeft de taken van de burgemeester waargenomen. Daarnaast is het bestuur in week 30 feitelijk bereikbaar geweest, zoals blijkt uit de antwoorden op de eerste vraag.

* Gemeentewet: Artikel 77
1. Bij verhindering of ontstentenis van de burgemeester wordt zijn ambt waargenomen door een door het college aan te wijzen wethouder. Het voorzitterschap van de raad wordt in dat geval waargenomen door het langstzittende lid van de raad. Indien meer leden van de raad even lang zitting hebben, vindt de waarneming plaats door het oudste lid in jaren van hen. De raad kan een ander lid van de raad met de waarneming belasten.
2. Bij verhindering of ontstentenis van alle wethouders wordt het ambt waargenomen door het langstzittende lid van de raad. Indien meer leden van de raad even lang zitting hebben, vindt de waarneming plaats door het oudste lid in jaren van hen. De raad kan een ander lid van de raad met de waarneming belasten.

U bent hier