h

Actualiteit

21 oktober 2008

Actualiteit

Ontslag ID-medewerkers

Op 7 oktober jl. werd bekend dat Welzijnsinstelling Impuls collectief ontslag had aangevraagd voor haar 74 ID-werknemers per 1 januari 2009. Op die datum wordt de nieuwe regeling voor de ID-banen van kracht en moeten instellingen 10% (en elk volgend jaar weer 10% erbij tot aan de loonwaarde) van de salariskosten op zich nemen of jaarlijks 10% van de werknemers regulier maken om onder deze korting uit te komen. De SP heeft onlangs nog in de commissie Werk en Inkomen gevraagd of de consequenties van de nieuwe regeling wel goed in kaart waren gebracht. De wethouder wist hierop te antwoorden dat het allemaal niet zo'n vaart zou lopen. Vr 2010 zou het college met aanvullende voorstellen komen om te bekijken in welke branches de gemeente financiëe ondersteuning wil bieden zodat deze organisaties werknemers regulier in dienst kunnen nemen. Dat is te laat, dan is het kwaad al geschied, blijkt nu.

Alle ID-werkgevers die wij tot op heden gesproken hebben zeggen hun ID-ers te moeten ontslaan op het moment dat de 10% afbouw te veel gaat kosten. Voor velen is dit al bij 20% of per direct. De mensen die uit konden stromen hebben dat al bij een eerdere afbouwronde gedaan. Bij het ontstaan van de ID-banen is duidelijk gezegd dat het hier moest gaan om additioneel werk. Ofwel: er moest werk worden gecreerd voor de ID-ers waarvoor de instellingen geen reguliere financin of bekostiging hadden en nog steeds niet hebben. Door jarenlange bezuinigingen in de culturele en welzijnssector is de rek er bij de werkgevers nu volledig uit!

De OSA (Ondernemerskring Sociale Sector Amsterdam) heeft recentelijk een inventarisatie naar de mogelijke ontslagen dit jaar of volgend jaar van de ID-medewerkers bij de bij haar aangesloten welzijnsinstellingen gedaan. Als er geen andere, aanvullende, financiering komt en de regeling zou worden doorgezet per 1-12009 betekent dat dat er nu al ruim 404 medewerkers met ontslag worden bedreigd.

Bij de SP-fractie hebben kleine zelforganisaties al melding gemaakt van in totaal 98 ontslagdreigingen. Kortom: de teller staat al op meer dan 500 banen die op de tocht staan in het welzijnswerk en dan is de uitslag van de inventarisatie die de vakbond FNV momenteel onder de zorg en onderwijs instellingen maakt nog niet eens binnen.

Ook de culturele instellingen in Amsterdam komen al snel in de problemen. Het ACI (het directieoverleg Amsterdamse culturele instellingen) heeft een enqute onder 66 culturele instellingen gehouden naar de gevolgen van de aanpassing van de ID-regeling. De uitkomsten van de door ACI uitgevoerde steekproef laten zien dat 75% (oplopend naar ruim 80%) van de culturele instellingen direct in de problemen komt door het wegvallen van loonkostensubsidies en de ID-banen die met deze gelden worden bekostigd.
Een kleine opsomming van het werk wat per direct onder druk komt te staan in Amsterdam:
- Het bezoekvrouwen project (Family Coaches). Zij bereiken gezinnen die door de reguliere hulpverlening niet bereikt zouden worden en zorgen dat hun clinten de weg vinden naar de reguliere instellingen.
- Ouderenconcirges in Bos en Lommer. Hun verlies betekent dat er 1600 klussen bij ouderen op jaarbasis niet meer gedaan kunnen worden en dat de boodschappenbus in bos en Lommer onder druk komt te staan.
- Vele buurthuizen zullen met beperktere openingstijden komen te zitten.
- Kinderboerderij Dapperhoeve wordt in haar voortbestaan bedreigd.
- Speeltuinmedewerkers worden ontslagen.
- Buurtbeheerprojecten en parkwachten staan op de tocht.

Dit is nog maar een summiere opsomming. Kortom: het wordt een kaalslag in de stadsdelen bij allerlei voorzieningen die de leefbaarheid van de buurt vergroten. Naar nu blijkt zijn een aantal stadsdelen vooralsnog niet bereid dit verlies te compenseren en een aantal stadsdelen is volkomen verrast door de instellingen die nu aankloppen. Daar zal pas na de begrotingsbehandeling in de stadsdelen duidelijkheid ontstaan voor vele instellingen. Maar dan zitten de eerste ID-ers al op de bank.

Dit mogen we als stad Amsterdam niet laten gebeuren! Werknemers die een plek hebben in de organisatie en de buurt gaan wij nu overplaatsen naar Pantar, waar zij wellicht in de plantenkas zullen moeten gaan werken met een terugval in salaris totdat ze na vier jaar in de bijstand belanden. Of op het ene na het andere dure re-integratietraject worden geplaatst, terwijl zinvol werk met maatschappelijk nut voor de stad verdwijnt. Ontslag van deze ID-ers betekent in vele gevallen ook dat de kostwinners van gezinnen aan de kant komen te staan. Gezien de recentelijk raadsbreed gesteunde motie om de tweedeling aan te pakken in de stad een onwenselijke ontwikkeling. Wat nu blijkt is dat de nieuwe regeling ongewenste, onvoorziene effecten heeft en het is zaak om nu een pas op de plaats te maken. Niet uitvoeren van de regeling kost geen geld, maar zal alleen een mindere reserve van het WWB budget eind 2009 tot gevolg hebben.

Gezien het vorenstaande, verzoekt ondergetekende, namens de fractie van de SP, op grond van artikel 39 van het Reglement van Orde voor de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders op te dragen:
- De uitvoering van de nieuwe regeling per 1 januari 2009 voor de ID-banen stop te zetten.
- Te komen met een nieuw, goed onderbouwd, voorstel waarin de gevolgen voor werknemers en het voorzieningenniveau in de stad zijn meegenomen en gewogen en waarbij alle partijen (vakbond, werkgevers, stadsdelen en DWI) zijn betrokken en zich in kunnen vinden.
- Tot die tijd de huidige ID-regeling voort te laten bestaan.

Het lid van de gemeenteraad,
Maureen van der Pligt (SP)

U bent hier