h

Diefstal in AH-filiaal door jongeren

21 oktober 2008

Diefstal in AH-filiaal door jongeren

Diefstal in AH-filiaal door jongeren

Inleiding.

Op 2 oktober 2008 meldden verschillende media het bericht over de plundering van een AH filiaal door een groep van 15 jongeren (vermoedelijk allen van Marokkaanse afkomst). Toen bekend was geworden dat er aangifte was gedaan kwam de groep drie dagen later verhaal halen en bedreigde het personeel. De politie heeft, door te posten, vijf jongeren kunnen arresteren.

Vragen.

1. Is er op basis van politiegegevens vast te stellen of de werkwijze, namelijk plunderen door een groep, vaker is gesignaleerd?

2. Zo ja, hoe vaak is deze werkwijze al eerder gesignaleerd?

3. Zo nee, houdt het college er rekening mee dat dit een trend zal worden? Zijn er al maatregelen te noemen die op dit terrein genomen worden?

4. Hoofd veiligheid van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, Jules van Well, zei tegen een krant: "Het geweld in winkels neemt fors toe, Wapenbezit is gemeengoed geworden en het aantal overvallen stijgt." Deze mededeling is niet van cijfers voorzien, ook is niet duidelijk of deze mededeling voor heel Nederland of voor Amsterdam geldt. Kan het college de cijfers die bij deze mededeling voor Amsterdam gelden geven?

Wel kan aangegeven worden dat de huidige cijfers over het eerste halfjaar van 2008 aangeven dat er sprake is van een lichte dalende tendens voor wat betreft de overvallen op ondernemers. Supermarkten en sigarenwinkels blijken hierbij de meeste kans te lopen om overvallen te worden. Ook voor bedreigingen is sprake van een daling in 2008. Voor winkeldiefstallen daarentegen is tot nog toe een lichte stijging aan te geven.

5. De politie heeft de gebeurtenis in de Kleine Wittenburgerstraat niet naar buiten gebracht. Deze bleek anderhalve week geleden zich te hebben voorgedaan. Wat was de reden om de gebeurtenis niet naar buiten te brengen?

Remine Alberts.

Beantwoording van het college van burgemeester en wethouders.

1, 2 en 3. Op zaterdagavond 20 september jl. is door een groep jongeren de supermarkt betreden en zijn enkele spullen uit de schappen gepakt. Vervolgens hebben de jongeren deze spullen meegenomen zonder te betalen. Het winkelpersoneel heeft hen hierop aangesproken. Drie dagen later zijn de jongeren teruggekomen om verhaal te halen. Ze hebben daarbij gedreigd het personeel na sluitingstijd op te wachten. De jongeren hebben wederom spullen uit de schappen gepakt en hebben zonder te betalen de winkel verlaten. Het winkelpersoneel heeft de politie ingelicht die in burger is gaan posten. Na sluitingstijd van de winkel, stond er een groep van 15 20 jongeren voor de deur het personeel op te wachten. De politie is toen in actie gekomen en heeft vijf jongeren aangehouden. Deze jongeren hebben de leeftijd van veertien tot en met 17 jaar.
Er is door het personeel van de supermarkt zowel aangifte van winkeldiefstal als bedreiging gedaan. Er zitten momenteel nog twee van de vijf aangehouden jongeren vast. De politie heeft deze zaak nog in onderzoek.
Het incident waar we het hier over hebben, namelijk winkeldiefstal opgevolgd door bedreiging van het personeel, staat vooralsnog op zichzelf. De kwalificatie "plundering" moet voor rekening van de Telegraaf worden gelaten. Er blijkt niet van aanwijzingen, zowel regionaal of landelijk, dat er sprake zou kunnen zijn van een trend.

Uiteraard besteedt de politie alle aandacht aan de aanpak van criminaliteit en wordt dit gedaan in nauwe samenwerking met de ketenpartners en ondernemers. In het kader van de aanpak voor winkeldiefstallen in combinatie met groepen jongeren zijn er verschillende afspraken met de detailhandel om preventieve en repressieve maatregelen te kunnen nemen. Bijvoorbeeld het plaatsen van camera's in de winkel, het plaatsen van poortjes, het winkelverbod voor groepen jongeren, het ophangen van posters van winkeldieven.

4. Zoals hiervoor is aangegeven is het incident winkeldiefstal gevolgd door bedreiging. Hier was geen sprake van een overval.

5. De informatie over het incident is niet bewust uit de media gehouden. De politie had geen enkel belang of reden om de informatie uit de media te houden. Integendeel, de politie heeft immers 5 daders onmiddellijk aangehouden. Het feit dat het niet is gebeurd heeft te maken met andere werkzaamheden op dat moment die de aandacht van de politie vergden.

U bent hier