h

Noord gunt woonbootbewoners nog geen halve meter

31 oktober 2008

Noord gunt woonbootbewoners nog geen halve meter

Bewoners van woonboten hebben het zwaar in Amsterdam-Noord. Binnenkort moeten ze waarschijnlijk fors gaan betalen voor hun tuinen. En woensdagavond verwierp een meerderheid in de deelraad het voorstel van de SP om een halve meter toe te voegen aan de toegestane hoogte voor boten in het Buiksloterkanaal. Waarom men de woonbootbewoners deze halve meter niet gunt, werd niet duidelijk tijdens het debat. SP-deelraadslid Erna Berends: "Politieke argumenten worden er niet gebruikt. Het blijft bij gewauwel over regelingen en techniek."

Tijdens de raadsvergadering werd een bestemmingsplan besproken waarbinnen de boten in het Buiksloterkanaal, aan de Ranonkelkade, vallen. In het bestemmingsplan wordt de situatie zoals die nu is in het oude deel van Amsterdam-Noord op papier vastgelegd. Alleen voor de woonboten verandert iets, die mogen straks veel minder hoog worden. Wethouder Diepeveen (GroenLinks) vindt dat de boten koste wat het kost niet hoger mogen worden dan vier meter. Volgens hem kan dat namelijk best door de slaapkamers laag te maken. De SP begrijpt hier niets van. Berends: "Een halve meter extra maakt de leefruimte voor de bewoners veel prettiger en er is niemand die daar last van heeft."

In december spreekt de deelraad in Noord over een ander voorstel. Het bestuur wil namelijk geld verdienen door woonbootbewoners flink te laten betalen voor hun tuin. Jarenlang heeft het stadsdeel deze gronden niet hoeven onderhouden door ze te laten gebruiken door de bewoners. Als dank hiervoor krijgen ze straks een flinke rekening gepresenteerd. Hopelijk vindt straks niet alleen de SP dat de woonbootbewoners voldoende gepest zijn en houdt de raad dit voorstel tegen.

U bent hier