h

Buurten in de Buurt: "IJburg is nog lang niet af"

21 november 2008

Buurten in de Buurt: "IJburg is nog lang niet af"

Met een ploeg van acht man, gewapend met de ZO-krant, trok de SP afgelopen zaterdag IJburg in. In het kader van de landelijke campagne "Buurten in de Buurt" werd bewoners gevraagd naar hun mening over de nieuwbouwwijk. Conclusie na vele gesprekken: IJburg is nog lang niet af.

De SP'ers werden over het algemeen enthousiast ontvangen door de mensen bij wie werd aangebeld. Op vragen over hun buurt antwoordden de bewoners dat zij blij zijn met de nieuwe woningen, die mooi, ruim en licht werden genoemd. De buurt wordt als rustig ervaren en sommige bewoners kunnen genieten van een prachtig uitzicht op het IJmeer.

Maar er kwamen ook wat negatieve punten naar boven. IJburg is niet genoeg ingesteld op veel gezinnen met kinderen, aldus de bewoners. Er is een tekort aan naschoolse opvang en kinderopvang. Ook is er een tekort aan buitenspeelplaatsen zoals speeltuinen, sportvelden en groen in het algemeen. Bewoners klaagden ook over het gebrek aan winkels in de wijk. Er is wel een winkelcentrum, maar het aanbod aan winkels daar is eenzijdig en het ligt bovendien te ver weg voor sommige autoloze bewoners. Opvallend is dat autobezitters juist liever naar winkelcentrum Brazili, buiten IJburg, gaan omdat je daar gratis kunt parkeren.

Over het aanbod van het openbaar vervoer is men ook niet te spreken. Tram 26 rijdt weliswaar zeer frequent, maar als die uitvalt is er geen alternatief, zeggen de bewoners. Er is een buslijn op komst en het GVB ziet het exploiteren van een pont ook wel zitten, maar tot nog toe moeten de bewoners het doen met tram 26 waar maar twee fietsen in passen en waar maximaal twee kinderwagens zijn toegestaan.

Een laatste punt is het gevoel van veiligheid. Men vreest dat IJburg dezelfde problemen krijgt als de Bijlmermeer heeft gehad. Er is een groeiend aantal probleemjongeren, er zijn teveel onverlichte plekken, onafgemaakte wegen en ook IJburg heeft al een eerste inbraakhausse meegemaakt.

Al met al was het een zeer nuttige editie van Buurten in de Buurt, waar de SP genoeg munitie heeft opgedaan om mee aan de slag te gaan.

U bent hier