h

SP-onderzoek zondagsopening trekt deelraad over de streep; wethouder Toonk treedt af

17 december 2008

SP-onderzoek zondagsopening trekt deelraad over de streep; wethouder Toonk treedt af

De deelraad van Oud-West heeft het voorstel van wethouder Toonk om winkels in het stadsdeel de mogelijkheid te geven elke zondag open te zijn met 11 tegen 5 stemmen verworpen. Recent onderzoek van de SP toonde aan dat er onvoldoende draagvlak was onder de winkeliers zelf. De wethouder maakte bekend af te treden.

In de deelraad van Oud-West werd tot drie keer toe over zondagsopenstelling gedebatteerd. In oktober interviewde de SP 275 winkeliers die nog niet op zondag open waren en presenteerde de resultaten tijdens de eerste deelraadsessie, waarin dit onderwerp ter sprake kwam. En van de uitkomsten was, dat 54% van de ondervraagde winkeliers tgen en slechts 35% vr zondagsopenstelling was. Het argument dat de toeristische aantrekkingskracht van Oud West openstelling op meer dan 12 zondagen per jaar zou rechtvaardigen werd door slechts 19% van de ondervraagde winkeliers onderschreven. "De enige toeristen die we hier zien, komen vragen waar de coffeeshop is", aldus meerdere ondervraagden. Voor de fractie van GroenLinks was die informatie voldoende, om met de SP het voorstel niet te steunen. De PvdA wilde de wethouder nog wel de gelegenheid geven om zijn voorstel in afwachting van een tweede debatronde met aanvullende argumenten te onderbouwen.

In aanloop naar de raadsvergadering van 16 december, waar een besluit moest worden genomen over de zondagopenstelling, deed de wethouder er alles aan toch het voorstel er door te krijgen. Naar eigen zeggen zocht hij de grenzen op, volgens vele anderen ging hij er ver overheen. Zo stuurde hij als VVD-bestuurder veel ondernemers en anderen een e-mail met de oproep naar de vergadering te komen, in te spreken en te protesteren, waarbij hij het onderwerp ineens verandert: het gaat niet meer over de mogelijkheid voor meer dan 300 winkels om op zondag open te zijn, maar over het stoppen van het gedoogbeleid voor een tiental winkels, vooral op de Overtoom.

De wethouder heeft al voor de vergadering laten weten zijn ontslag in te zullen dienen. Tijdens de vergadering in een afgeladen raadszaal doet hij dat ook. De VVD kondigt aan al een opvolgster paraat te hebben. Maar dan gooit coalitiepartner GroenLinks roet in het eten door het vertrouwen in de VVD op te zeggen. De PvdA gaat mee en kondigt aan samen met Groen Links en mogelijk ook met een derde partij een nieuwe coalitie te willen vormen.

Iets later op de avond wordt de zondagsopenstelling in stemming gebracht. Voorafgaand aan de stemming vraagt de SP het bestuur het voorstel in te trekken en met een nieuw voorstel te komen, waarin wordt voorgesteld de al tien jaar gedoogde illegale opening van de winkels op de Overtoom te legaliseren. Na een zeer lange schorsing deelt het bestuur namens de PvdA en GroenLinks mee het voorstel te handhaven, zeer tot teleurstelling van de aanwezige winkeliers. VVD en D66 zijn voor, de rest van de raad is tegen. Zondagsopening in Oud-West is nu, met 5 stemmen vr en 11 stemmen tegen, definitief van baan.

U bent hier