h

Langdurig schoolverzuim

20 januari 2009

Langdurig schoolverzuim

Langdurig schoolverzuim

Schriftelijke vragen van Maureen van der Pligt over langdurig schoolverzuim.

Inleiding

Onlangs bereikte ons het bericht dat een elfjarige inwoner uit Amsterdam al ruim vijf maanden verstoken is van onderwijs. Hoewel het kind uiteraard leerplichtig is, zit hij al sinds 3 september noodgedwongen thuis, in afwachting van een oplossing. In de tussentijd is zijn moeder (als enige ouder in het gezin) gedwongen zich in allerlei bochten te wringen bij haar werkgever om thuis bij haar zoon te kunnen zijn of hem mee te nemen, nu hij overdag niet naar school kan. Dit kost haar al haar vrije dagen en zij derft inkomsten door niet gewerkte uren. Er is nog geen datum in zicht, waarop de jongen op een nieuwe school geplaatst kan worden.

Op 17 januari 2009 stond er een artikel in Trouw waarin een soortgelijke situatie beschreven stond van de achtjarige Onur die ook al vier maanden thuis zit. In dat zelfde artikel viel te lezen dat er jaarlijks zo'n 2000 tot 3100 leerlingen in Nederland maandenlang zonder geldige reden niet naar school gaan. Dit blijkt uit recent onderzoek naar deze zogenoemde thuiszitters van Ingrado, de vereniging van leerplichtambtenaren. Tien procent van de thuiszitters zit op de basisschool. De SP-fractie vindt het ontoelaatbaar dat leerplichtige kinderen maanden lang niet naar school kunnen. In dit kader heeft ook de gemeente verantwoordelijkheden.

De beschreven situaties geeft de SP aanleiding de volgende schriftelijke vragen aan het college te stellen.

Vragen

1. Is het college op de hoogte van deze situaties?
2. Komen deze situaties vaker voor en zo ja, met hoeveel gevallen van langdurig schoolverzuim is het college bekend?
3. Wat is het standpunt van het college over situaties waarin kinderen met een basisschoolleeftijd maandenlang verstoken van onderwijs thuis zitten?
4. Is het college bereid deze situaties - en vergelijkbare situaties - nader te onderzoeken, omdat deze situaties (in ieder geval voor de SP) ontoelaatbaar zijn?
5. Vindt het college dat de gemeente Amsterdam en de onderwijsinstellingen in Amsterdam qua schaalgrootte in staat moeten zijn om oplossingen te vinden om langdurig schoolverzuim tegen te gaan?
6. Kan het college aangeven hoe het mogelijk is dat kinderen langdurig thuiszitten ondanks de programma's Herstart en Op de rails?
7. Wat kan de gemeente doen om deze problemen voor deze gezinnen - en voor vergelijkbare situaties - op te lossen?
8. Wat is het college van plan concreet te gaan doen?

Maureen van der Pligt.

U bent hier