h

Schriftelijke vragen

13 januari 2009

Schriftelijke vragen

Schriftelijke vragen Gaasperpark

Groengebied Amstelland heeft de firma Takkenkamp gevraagd een onderhoudsslag uit te voeren voor groot onderhoud aan het bos in het park. Ongeruste bewoners hadden geconstateerd dat een groot aantal bomen (meer dan 400) op de nominatie staat om gekapt te worden.

Op 8 januari heeft een woordvoerder van de fa. Takkenkamp een presentatie gehouden in buurthuis Gein over de plannen. Daar bleek uit dat de onderhoudsslag nodig is om het bos gevarieerd en gezond te houden en om de verticale structuur te verbeteren. Grote snel groeiende bomen worden gekapt om onderbegroeiing en minder snel groeiende bomen een betere kans te geven.

Het was een gedegen verhaal dat een deel van de onrust heeft weggenomen. Onrust blijft echter toch bestaan omdat Groengebied Amstelland in het verleden regelmatig kaalslag heeft gepleegd in het park in de onderbegroeiing. Het verhaal van de fa. Takkenkamp lijkt daarom op een cultuuromslag van Groengebied Amstelland. Bewoners maken zich terecht zorgen dat ondanks de plannen om bomen te kappen ten behoeve van de onderbegroeiing het Groengebied weer rigoureus gaat snoeien in de onderbegroeiing vanwege de sociale veiligheid, zodat voorgestelde kap van grote bomen onterecht zou zijn.

De SP fractie begrijpt de ongerustheid van de bewoners en wil duidelijkheid.

Wij vragen van de Portefeuillehouder:
1. Een overzicht van alle plaatsen waar vanwege de sociale veiligheid onderbegroeiing moet worden verwijderd in het park.
2. Een overzicht van alle bomen die door de firma Takkenkamp zullen worden gesnoeid.
3. Welke afspraken zijn er gemaakt dat kap voor sociale veiligheid wordt uitgevoerd en worden die voorgelegd aan het stadsdeel.
4. Welke middelen zullen worden ingezet voor duidelijke communicatie naar bewoners over bomenkap in het park
5. Gaat de communicatie ook vergezeld van goed onderbouwde argumenten?

SP-fractie Amsterdam Zuidoost

U bent hier