h

Buurten in een 'vergeten' buurt

2 februari 2009

Buurten in een 'vergeten' buurt

"Er hangt al jaren mist over de toekomst van onze buurt, maar ondertussen gaat het wel steeds verder achteruit", aldus een van de bewoners van de Gentiaanbuurt, tussen het Mosveld en de Van der Pekbuurt in Noord, waar SP'ers zaterdag buurtten. "Dit is een vergeten buurtje."

Een buitenstaander zou geen verschil zien tussen de Gentiaanbuurt en de Van der Pekbuurt aan de overkant. Er staan dezelfde karakteristieke arbeidershuizen met hun charme en gebreken: mooi van buiten, maar slecht gesoleerd en zonder centrale verwarming binnen. Maar waar de Van der Pekbuurt het lievelingetje van het stadsdeel en de woningcorporatie is geworden en vol van initiatief is, blijft het in de Gentiaanbuurt stil. "Er is hier 25 jaar geleden voor het laatst gerenoveerd. Ik heb al tig keer aan Ymere gevraagd of ze iets aan dit huis kunnen doen. We hebben alleen dubbel glas in de woonkamer waar de enige gaskachel staat. Het is 's avonds 8 graden in de slaapkamer. Ik heb om centrale verwarming gevraagd, maar de corporatie doet niks omdat de toekomst van de buurt onbekend is. En dat zeggen ze al jaren", zegt een buurtbewoonster.

Dat de toekomstige bestemming van de buurt onbekend is, is ook te zien aan het centrale Gentiaanplein. De twee speeltoestellen zien er afgeleefd uit en een paar voetballende jongetjes smeken de SP om goaltjes op het plein te realiseren. "Oudere jongens pissen op de glijbaan en het gras bij de bomen ligt vol hondenpoep. Kunt u daar iets aan doen?", zegt een van de jongens. Overigens leven de mensen prima samen in de buurt. "Het is een prachtige plek, dicht bij de markt en de pont. Als het huis wat beter was, zou ik hier helemaal gelukkig zijn", zegt een andere bewoner. Wel vrezen sommigen voor de komst van de Noord-Zuidlijn en wat de metro vanuit de stad naar Noord zal brengen.

Na het buurten in de Gentiaanbuurt zal de SP de wethouder in ieder geval vragen wat de bestemming van de buurt is en Ymere oproepen de huizen beter te onderhouden.

U bent hier