h

Interpellatie inburgering

17 februari 2009

Interpellatie inburgering

Interpellatie inburgering

Interpellatie van Maureen van der Pligt over de kosten van inburgeringstrajecten en de bedroevende kwaliteit van de trajecten, getoond in de uitzending van AT5 op 31 januari 2009.

Bijna een jaar geleden heeft de SP ook een interpellatie aangevraagd over de inburgeringschaos. Toen speelde het feit dat toenmalig minister Vogelaar gezegd had Amsterdam eventueel een korting op te leggen als de inburgering niet goed bleef verlopen. Op dat moment noemde de SP de inburgering al een chaos vanwege de vele cursisten die moesten wachten op een traject, de cursustijden die te kort waren, de ongelooflijke bureaucratie, het gebrek aan kinderopvang en de aantallen inburgeraars die niet gehaald waren. Naast de hier opgesomde problemen werd er op 29 januari van dit jaar een nieuw hoofdstuk aan de misstanden rond de inburgering toegevoegd; de torenhoge kosten die de gemeente Amsterdam maakt voor een traject. Uit een onderzoek van het televisieprogramma NOVA bleek dat de kosten voor de inburgering van Amsterdammers veel hoger liggen dan in vele andere gemeentes. Het rijk stelt 6.000 euro beschikbaar per inburgeraar, maar in Amsterdam kost een inburgeringtraject 12.000 euro.

Voor die 12.000 euro verwacht je dan toch in ieder geval een kwalitatief goed traject, maar uit een uitzending van AT5 op 31 januari 2009 bleek dat het vaak een puinhoop is bij aanbieders. Leraren die te laat komen of helemaal niet komen, niveaus die door elkaar zitten, lessen die gegeven worden door studenten die absoluut geen ervaring hebben etc.
In het bestek voor de aanbesteding waren kwaliteit eisen opgesteld.
Zo stond er in het bestek dat de taalaanbieder het Keurmerk Inburgering uiterlijk op 31 december 2007 moest hebben verkregen.
Daarnaast heeft de gemeente twee inspecteurs aangesteld, die de aanbieders verwacht en onverwacht zouden bezoeken, lessen bijwonen, portfolio's inzien, presentieregistratie en groepsgrootte gingen controleren. "Bij onvoldoende presteren kan de gemeente op elk moment besluiten in te grijpen en in uiterste situatie de aanmelding van deelnemers stopzetten" aldus de tekst uit het bestek.
1. Was het college bekend met de bedroevende kwaliteit bij een aantal inburgeringtrajecten?
2. Kan het college aangeven wat de twee aangestelde inspecteurs tot nu toe hebben aangetroffen en hoe vaak de gemeente bij onvoldoende presteren heeft ingegrepen en op welke wijze?
3. Heeft de gemeente de contracten ontbonden met de aanbieders die op 31 december 2007 het Keurmerk niet hadden verkregen?
4. Zo nee, waarom niet?
5. Hoe wordt op dit moment de extra 6000 euro per traject bovenop het budget vanuit het rijk gefinancierd en op welk totaalbedrag extra kosten komen we uit in 2008?
6. Wat gaat het college op korte termijn doen om orde op zaken te stellen qua kosten en kwaliteit?

U bent hier